Logo rubriky
2/1984
  (2)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

Cyklus O. Neffa

Na podzim 1983 uvedl OKD Praha 8 cyklus přednášek O. Neffa o vývoji SF, věnovaný autorům jako J. Veme, E.R. Borroughs, H.G. Wells, C. Flammarion a Hugo Gernsback a jeho „Amazing Stories“. Další část navazovala na historii SF v USA, především časopis „Astounding Stories“ s Johnem Campbellem, z jehož školy vzniklo souhvězdí velkých spisovatelů (např. I. Asimov, R.A. Henlein, E.A. van Vogt), díky nimž se 40. léta stala zlatým věkem SF.
       Díky nevšední spolupráci OKD s O. Neffem a zájmu posluchačů se milovníci SF nyní dočkali pokračování. První letošní přednáška se jmenovala Isaac Asimov a jeho současníci. O. Neff v ní hovořil o takových dílech jako Nadace, Nadace a Impérium, Druhá Nadace a sbírka Já robot, která již vyšla česky. Mezi „současníky“ byl R.A. Henlein se svými romány Dvojník a Linie života, hovořilo se o A.C. Clarkovi, jeho Vesmírné odyssei 2001 a Setkání s Rámou.
       V dalším pokračování se posluchači seznámili s K. Vonnegutem a jeho Kilgore Troutem. Hlavním tématem pak byla Nová vlna jako 2. revoluce v SF (první byla Campbellova práce v Astounding Stories, a Ellisonova antologie Nové vlny „Danger Visions“. O Nové vlně a její definici došlo na závěr k vášnivé diskusi.
       Zatím posledním příspěvkem k cyklu byl S. Lem a jeho současníci. V úvodu se O. Neff ještě zmínil znovu o Nové vlně a přečetl dvě povídky, aby všichni pochopili, co to ta Nová vlna je. Do vyprávění o Lemovi přispěl i náš znalec jeho díla P. Weigel. Přednášky byly pěkně podány a je jen velká škoda, že vzhledem k nedostatečné propagaci se jich alespoň ze začátku zúčastnilo málo posluchačů. Cyklus má pokračovat opět na podzim, můžeme se tedy těšit a doufat, že tentokrát bude propagace lepší.
-Starknest-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK