Logo rubriky
2/1985
  SF teorie (další) (11)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Pivo's SCIENCE FICTIONARY

V době nedávno minulé začala skupinka našich fanů vytvářet tlustopis pracovně označovaný jako Pyvosův slovník fantasticko-naučný /anglicky pivos's Science Fictionary/. Výsledkem by měl byt překladový, výkladový a etymologický slovník, obsahující:
       l/ termíny používané alespoň v určité době prakticky výhradně ve vědeckofantastické literatuře
       2/ slangové výrazy příznivců SF
       3/ názvy z oblastí čs. fandomu
       Obracíme se ke všem českým i slovenským fanům se žádostí o pomoc, neboť jak říkají mutanti, je lépe mít tři, deset či sto hlav než žádnou. Nezajímají nás slova, které autor - vytvořil jen proto, že mu zaplatili víc jak haléř za úhoz; na druhé straně jsme již zjistili, že slovo robot použil Karel Čapek jako první na světě v roce 1920. Mezi těmito dvěmi extrémy se ovšem ukrývá spousta zajímavých slov a ta nám můžete pomoci nalézt. Jedná se například o termíny vyskytující se méně často nebo použité neobvyklým způsobem; údaje o jejich prvním použití nebo originální vyklad některého pojmu jsou pro nás také velmi cenné. Pokud naleznete ne jaké slovíčko, je zapotřebí, abyste poznamenali, kde to bylo, popřípadě uvedli, kde lze příslušnou publikace vypůjčit. V méně srozumitelných termínů přidejte taktéž stručný výklad. Příspěvky zasílejte na adresu: Jiří Kuřina, Ječné 679, Hradec Králové 500 03.
       Informace ze/o slovníku pošleme každému přispěvateli; o údaje může ovšem požádat kdokoliv, pokud zašle korespondenční lístek nebo ofrankovanou obálku s adresou. Zatím jsme nevytvořili nic fantastického. Prvním heslem matečného zárodku slovníku je „android“ /nevíme dosud, kdo použil tento termín jako první/, posledním „umkleidet“ /Strugatčtí - 1979 ?/. Rozsáhlejší bílá místa jsou okolo písmene C a na konci abecedy. Největší historickou cenu má „stroj času“ /„time machine“/ H.O. Wellse z roku 1895.
       Ty nejzajímavější údaje snad časem zveřejníme v Interkomu nebo v některém fanzinu, ovšem nejdřív musí byt z čeho vybírat. Záleží i na každém z vás, jak rychle bude slovník tloustnout; uvědomte si při tom, že u slovníku je tomu opačně než u lidí: čím rychleji a více přibývá na váze, tím lépe.
- Jirka Kuřina / PVS -
       Pozn. redakce: po předběžné dohodě s J. Kuřinou se počítá, že by položky slovníku vycházely v Interkomu jako vystřihovací kartičky.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK