Logo rubriky
5/1985
  Fandom (další) (14)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Ohlédnutí

Květen má pro mnohé SF fanoušky zvláštní příchuť: plni čerstvých dojmů z PARCONu jsou doslova zmítáni vášní založit někde další SFK. Jen mít kde a s kým, to ostatní už nějak dopadne.......
       Před dvěma lety jsme tím také prošli. Popravdě řečeno jsme onemocněli už na PARCONu. Hned na místě jsme já, Petr Hamšík, Jarda Olša a Pavel Martínek vyslali odvážně svého delegáta mezi již organizované scifisty s tvrzením, že jsme nový klub, a ať vymáhá adresy a fanziny. SFK Spectra tak vznikla vlastně díky šťastné náhodě, která nás svedla dohromady během sobotní večeře v místní restauraci.
       Ještě na PARCONu jsme také přepadli Dominika Dvořáka z Villoida, který se v sále letmo zmínil o tom, že by chtěl v Praze založit nový sfk pro pionýry a že hledá zájemce, protože zřizovatele již má. Díky tomu se o měsíc později v klubu na Homolce sešel zakládající kádr Spectry. I když tehdy to vypadalo jako fiasko, protože dětí tam bylo po ledabylém náboru méně než, těch, kteří pro ně chtěli dělat program. Ale kolečka se již roztočila, klub byl oficiálně ustaven, do prázdnin proběhla první schůzka a od září jsme zahájili pravidelnou činnost.
       Od té doby uplynuly již dva roky, během nichž vznikala, (vlastně za pochodu) představa co, jak a proč organizovat a propagovat. Na základě zkušeností, omylů, úspěchů i slepých uliček jsme „dětské“ období našeho klubu nyní zakončili sestavením statutu a organizačního řádu klubu, jimiž je vymezeno to, k čemu jsme se dopracovali a na čem jsme se shodli.
       Od samého začátku bylo krédem klubu nemít pasivní členy - každý, kdo chtěl do Spectry vstoupit, byl upozorněn, že to znamená především pracovat a nic zvláštního za to nečekat, pracovat pro radost z věci samé. A díky tomuto krédu můžeme nyní s radostí konstatovat, že za ty (dva roky nebyla, v životě našeho fandomu jediná významnější akce, na níž by jsme chyběli.
       V době vzniku jsme měli 10 členů (rozuměj dospělých aktivistů), Z nichž za ty dva roky odpadl jeden jediný a naopak zhruba dalších 10 jich přibylo. U dětí platí takřka totéž: z 10 absolventů úvodního ročního sf kurzu, jehož smyslem je „oddělit zrno od plev“, jich v současné době chodí pravidelně 9. V září pak jejich řady budou posíleny dalšími dosavadními čekateli na členství, u nichž zájem o sf obstál v soutěži se všemi ostatními lákavými koníčky a aktivitami let dospívání. Málokterý klub se může pochlubit tak nízkým „odpadem“ a konstantním přílivem, mnohonásobně převyšujícím „úmrtnost“. A co jo nejdůležitější - podařilo se nám vytvořit spolehlivý zdroj čerstvé krve s nadějí, že za 2-3 roky budou již první z těch,kdo kdysi v klubu začínali jako žáci 7. tříd, reprezentovat novou, dospívající generaci zanícených fanoušků.
       Fanoušků, kteří nečekají na to, až jim někdo něco přinese až pod nos, ale dokáží sami přiložit ruce k dílu. To ostatně dokáží děti z naší bety už teď: viz jejich pomoc při burze na PARCONu, vlastní tvorba či sf nástěnka v jejich třídě.
       Dva až tři roky není tak mnoho, Děti z bety během nich opustí ZDŠ, přejdou na gymnázium či učiliště, vstoupí do SSM. A tak doufejme, že až si budou smět vybrat ve svazácké organizaci konkrétní úkol, že odvážně prohlásí: založíme tu sci-fi klub!
       Vytvoříme-li jim k tomu potřebné odborné a organizační zázemí.......
       Jako dárek u příležitosti 2. narozenin našeho sfk věnujeme členům Spectry i ostatním čtenářům mimořádnou přílohu k PARCONu '85. Jde o výběr ze speciálního čísla nejvzácnějšího a nejkvalitnějšího Čs. fanzinu „Světelné roky“, sestavovaného skupinou zanícených fanů pro jejich osobní potěchu, s jejich příspěvky se ostatně budete ve 2. ročníku Interkomu setkávat čačtěji.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK