Logo rubriky
6/1985
  Fandom (další) (15)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Na úrovni a pod ní

Na stránkách Interkomu se nám po čase opět rozbíhá „diskuse“. Trapný dojem, který na citlivější návštěvníky Polské zanechal večer, na němž mimo jiné proběhla přednáška o archeologii spojená s besedou, přivedl Starknest z redakce Světelných roků k uveřejnění příspěvku Polská ?! (Interkom duben 85). Ke tento článek, bohužel už méně na předmět sporu, reagoval o měsíc později ve stejnojmenném článku Pagi. Od události samé ale už uběhly měsíce, a než si přečtete můj příspěvek, uběhne další. Podle mne život pražského fandomu zatím stačil ukázat, kde je řešení. Úspěch besed se spisovatelkou Ludmilou Vaňkovou (viz. článek v tomto čísle SR - pozn. red.) a +genetickým inženýrem+ Zdeňkem Hostomským lze stěží popsat bez použití superlativu. Chyba tedy nebude ani v Polské, ani v posluchačích, ti se prakticky nezměnili. Co bylo jiné a o čem se ani jeden článek nezmínil, byla atmosféra před vystoupením hostů. Dost dobře si ani neumím představit soustředěný zájem opojený s uvolněním a radostí, že se něco nového dozvídáme, tak charakteristický pro druhá dvě vystoupení, následující po předchozí bouřlivé slovní potyčce J. Fidry a V. Veverky. Jednání za všech okolností nedůstojné scifistů asi nezvedlo mínění dotyčného archeologa o spolku, jemuž se uvolnil věnovat část svého času. Následující nervozita pořadatelů, podporovaná zčásti i chováním přednášejícího a poněkud hystericky vyznívající snaha uvést vše do pořádku už jen házela hlínu na hrob.
       Podíl archeologa na naší špatné náladě po jeho vystoupení nejlépe ozřejmí jeho srovnání s návštěvou paní Vaňkové. Ta na rozdíl od něho okamžitě poznala, že společnost, kam přišla, není doučovací kroužek pomocné úkoly, ale že žije svým vlastním životem, patrně pro nějaké své cíle, jež ji nebyly zcela cizí. Byli jsme pro ni partneři a bylo zcela nemyslitelné, že by si vynucovala pozornost něčím jiným než předmětem svého hovoru.
       Takový přístup vyžaduje i článek Starknest a těžko s ním v tomto nesouhlasit. Bylo by chybou ho vykládat jako odmítání besed v Polské či projev odmítání všeho, co není sf - dost jasně z něho plyne, že v něm jen a jen o ten nešťastný (a to je řečeno přiliž mírně) čtvrtek v Polské.
       Ovšem i s Pagiho článkem musím souhlasit takřka slovo od slova, zvláště tam, kde hovoří obecně. Jediné, co mu vytýkám, je, že reaguje více na některé nepřesné výrazy nebo informace v předchozím článku a méně na neuspokojivou skutečnost přednášky samotné.
       Pokud se někomu zdá podivné, že lze souhlasit, se dvěma články, které se zdánlivě potírají, je to možná proto, že oba byly napsány ku prospěchu jedné věci.
       Rozvádět dále, co je no úrovni našeho fandomu a co je pod ní, by bylo jen plýtváním vzácného papíru Interkomu.
       + Uvádím to zde proto, že bez uvědomění si této skutečnosti by se mohly ještě v příštích deseti Interkomech objevovat články „Polská ?!“ a k ničemu by se nemuselo dojít.
Zdeněk Rampas
VÚMS Praha, předseda KK SFK
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK