Logo rubriky
9/1985
  (18)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Klíč

V. Rypl - T.A. Pánek: Aelos - tragedie okřídleného člověka

       /Češi - /
       Život obyvatel malého státu Terra Kontáta, potomků francouzských hugenotů a českých exulantů, je zničen hrabivostí zlatého magnáta Johna Rapurcithsona. Ten po zprávě, že u řeky Divito jsou velká naleziště zlata, bombami zničí idylickou společnost. Katastrofu přežije knížecí syn Aelos, který se má stát nástrojem pomsty svého otce, bývalého vládce zničeného státu. Kníže mu pomocí zázračné masti připevní křídla. Aolos je vychováván stranou lidí, později však potká osudovou ženu a zamiluje se. Donutí otce aby mu křídla odoperoval, vzápětí však prožije zklamání, nebol Gea o obyčejného mladíka nestojí. Aelos zahořkne s nakonec se zlatému magnátovi a jeho státu Imperiále pomstí jako pilot nejmodernějšího letadla.
       /Klíč/

Hanna Goebschová: Šílená Evropa

       /Němka - Praha 1933 - Volná myšlenka/
       V roce 1936 se svět chystá k další válce. Francouzský ministr zahraničí, disponující Evropskou odborovou organizací, je znám jako neústupný obránce míru. Přestřelka na albánských hranicích přerůstá v italsko-jugoslávský konflikt, který se odráží i ve světové politice, Brandt - dotyčný ministr - se snaží ubránit mír, ale proti ministerskému předsedovi se mu to nepodaří a odchází z funkce. Odborová Unie, která jej považuje za svého vůdce, začne za mír stávkovat. Místy uspějí, ve Francii dojde k revoluci a vítězství vzbouřenců. Itálie a Francie se navzájem zdecimují letadly a jejich zkáza umožní výboj jiné velmoci. Suchopárné a silně naivní.
       / Pb /

Samo Tokeš: Dobyvatelia_Mesiaca

       /Slovák - Bratislava 1948 - Naše romány/
       V roce 2048 se J. Preston po havárii svého letadla ocitne na zámku v Castlu, jehož majitel provádí vědecké pokusy a přijímá nabídku jistého Duponta k cestě na Měsíc v gondole prof. Herbiera. Po přistáni najdou ne Měsíci trosky lodě prvního cestovatele na náš sputník z roku, 1984. Dupont je ve skutečnosti zločinec a uletí na Zemi s nákladem radioaktivního lunitu. Cestovatelé se vrací v druhé gondole a dozvídají se, že Dupont byl agent Bloku asijských států, který chce dobýt svět. Cestou zpět však Dupont ztroskotal a zahynul.
       /Klíč/

M. Tasin: Zootauři

       /Francouz - Praha 1928 - Právo lidu/
       Paříž roku 1987 je v noci přepadávána létajícími netvory, kteří přišli z Marsu. Vypadají jako větší dravci a pohybují se takřka rychlostí světla. V tisících pojídají ubohé lidi po celém světě, pustoší velkoměsta. Jediné obraná proti nim je stavba podzemních sídlišť. V Paříži se vlády ujímají Stephen a Garisohn, kteří chtějí odstranit i vzájemné bitvy mezi lidmi. Podzemní město s novým spravedlivým sociálním řádem však přinese jen další vraždění. Teprve magnetické síť vědce Grandina přinese vítězství lidi, protože zootaury oslepuje a ti pomalu re Země mizí.
       /J.R./

Kurt Siodmak: L.P. 1 neodpovídá

       /Němec - Praha 1932 - v knize Město v mlhách/
       Na letecké plošině L.P. 1 loďaře Lenartze, zakotvené mezi Amerikou o Evropou, dochází k sobotážím. Vyšetřováním je pověřen ing. Drosté, který marně po záškodníkovi. Plošinu navštíví i loďařova dcera Gizela s polárním badatelem Ellisenem. Plošina je postupně stále méně ovladatelná a stává se vrakem. Teprve náhodou je jako původce sabotáží odhalen strojník Girard. Činí fík na příkaz konkurence, která se obává zániku lodní dopravy. Girand s Ellisenem zrádně z plošiny odlétají, ale hynou ve vlnách.
       Na knize je zajímavý technický námět, v podstatě v podstatě však jde o nepodařenou robinzonádu. V roce 1933 byla zfilmována.

Kurt Siodmak: Město v mlhách

       /Němec - Praha 1932 - Sfinx/
       Po celém světě se ztrácejí lodě, lidé i důležité listiny. Profesor Lewolf je ve chvíli odhalení uškrcen. Chemik Brbndt za vším tuší asistenta zavražděného profesora Dymoffa, který objevil neviditelnost. Dymoff postaví v severní Africe neviditelné město N, ze kterého chce vládnout světu. Do města jsou uneseni Brandt i se svou sekretářkou, seznamují se s perfektní organizací města i krutým terorem pracujících, kteří jsou krutě postihováni. Dymoffovi v okamžiku útoku světového vojska selže obrana a město zviditelní, Šílený vládce se otráví.
       Psáno čtivě, se spádem. Vyšlo také pod názvem Neviditelné město N.
       /Klíč/

František Spunda: Žlutý a bílý papež

       /Cech ? - /
       Hlavním hrdinou je mladík Tamil, nositel 5. tatvu, která společně s první může vést k příchodu mesiáše. To zjišťuje spolu s jedním lámou a dívkou Marusjou, před kterou však musí utéci. Děj je situován do Himalájí, kde hrdina působením záhadného kovu tamilu získává nadlidské duševní schopnosti. Spojuje se s šíleným Japoncem Sashigou, který jej nutí vyrobit smrtící {paprsky k ovládnutí světa. Sashiga je zničen vlastní megalomanií a vržen do pekla. Katolický kněz Cuéranger /6. tatva/ odstraňuje ze světa kov tamil, který dokáže lidem škodit i na velkou vzdálenost, a potom se odhmotní. Marusja byla mezitím „poučena“ a do Tamila se zamiluje. Následuje morbidní závěr. Dílo je čtivé, především mystické, s sf prvky.
       /Klíš/

Fred Stolský: Maminko, proč nepřicházíš?

       /Cech - Ostrava 1936 - Svět / 2 díly
       Rozsáhlý román o tragických osudech děvčátka Jiřinky. Jako malá holčička byla unesena podivnou rodinou Grundlových, která ji nutí hrát ve svých kočovných představeních. Rodiče po ní pátrají, ale obrat k lepšímu nastane až když mrzák Kvidon z rodiny G. v sobě objeví zázračnou sugestivní moc, kterou lze ovládat lidi. Rozhodne se J. odvést domů, ale jeho bratr a matka jej před cílem zabijí a J. znovu unesou do Vídně. Tam je ve společnosti slepých dětí, protože jí únosci seškvařili víčko. Nakonec ji otec přeci jen nalezne a slavný lékař, který umí léčit rakovinu, jí vrátí zrak.
       Celé kniha se hemží vraždami, mrzačením atd. SF prvků minimum.
       /Klíč/
       SF INTERK0M - náklad 100
       září 1985
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK