Logo rubriky
1/1986
  Fandom (další) (22)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

„OK“

Realita někdy předstihne i ty nejsmělejší plány. Když jsme s Jardou Olšou ve vlaku ze Šumperka dohadovali další postup našeho „rebelujícího“ křidla, domnívali jsme se, že jsme momentálně asi nejradikálnější stoupenci zásadních změn v práci KK. Chyba lávky, aniž jsme to tušili, další pražské kluby již dospěly k ještě radikálnějšímu názoru, že jim kk je zcela nanic a založili tzv. akční skupinu, která měla zajišťovat jejich vzájemnou spolupráci v každodenní klubové činnosti. Což byl úkol, který jsme si od kk původně slibovali i my, ale od něhož se tato dost citelně vzdálila.
       Je neděle 4. listopadu, končí Minicon. Pozdě v noci se scházejí obě skupiny nespokojenců a pokoušejí se sjednotit na jakémsi minimálním programu. Nejprve se zdá, že hlavní, co je pojí, jsou výhrady vůči kk, tedy prvky spíše negativistické. Nakonec však „negací negace“ vykrystalizují v diskusi hlavní pravidla, z nichž by mělo zabezpečeni vzájemné informovanosti sfk v Praze a jejich spolupráce vycházet.
       Stručně vyjádřeno Jde o princip „Jednota jako důsledek shody zájmů“. Jeho základní body jsou obsaženy v souboru zásad, které postupně vykrystalizovaly během prvních schůzek. Všichni zúčastnění se dále shodli na následujícím postupu: informovat kk o svých požadavcích a názorech na cíle její existence. Postoj kk posoudit v lednu 1986 a poté zaujmout (individuálně podle jednotlivých klubů) stanovisko odpovídající názoru daného sfk na reakci kk ve věci předloženého memoranda. Souběžně s tímto začít zabezpečovat vlastní spoluprácí a vzájemnou Informovanost mezi pražskými sfk v rámci neformálního sdružení „OK“ (Ostatní kluby), neboť jde o naléhavou potřebu těchto klubů a kk něco takového nezabezpečí (což se ukázalo za dva roky její existence, kdy se o to ani nepokoušela, takže tento úkol od ní OK ani raději nepožadují). KK je o názorech OK informována o čtyři dny později.
       Pak uplynou dva a půl měsíce. KK zatím žádné oficiální stanovisko nezaujala a zabývá se záležitostmi spíše vzdálené budoucnosti. S mnohými návrhy OK sice její členové v podstatě souhlasí, nepovažují však za nutné upřesnit, v čem by jejich plnění spořívalo, co by obnášelo, jak by je kk měla zajišťovat a jak plnění kontrolovat. Organizační zásady navržené V. Veverkou jsou označeny za revizi šumperského rozhodnutí o většinovém hlasování v kk a jako takové odloženy ad acta (po pravdě řečeno „revizí“ opravdu jsou, protože vycházejí z Veverkovy teze, že kluby na Šumperku především požadovaly, aby si kk své potíže vyřešila sama, k dotyčnému hlasování byly vmanévrovány a jeho výsledek je vzhledem k dosavadní praxi v kk i současným neshodám de facto v rozporu s vlastním požadavkem klubů po akceschopné kk).
       Jediné pozitivní výsledky, které Veverka coby mluvčí OK v kk v lednu hlásí, jsou, jistý pokrok v adresáři fanouška a kartotéce klubů. To vrak není výsledek usilovné práce kk, ale spíše jeho mimokoordinační dohody s M. Podpěrou. OK se rozhoduje seznámit se svou existencí i ostatní kluby a vzhledem k již dosaženým výsledkům (a dokončení modu vivendi vlastní činnosti) přizvat coby hosty na svá jednání také nečleny - zatím sfk Sfinx a sfk Villoidus, a nabídnout jim spolupráci na jednotlivých akcích OK.
       Většina členů OK se rozhoduje spolupracovat s kk na akcích, které by vycházely z jejich „memoranda“, ale odmítá přispívat do MTZ (nic z toho nemá). V. Veverka k 1. únoru rezignuje na své členství v kk, protože ta není v dané formě schopná plnit to, co od ní očekává, a jelikož ve svých požadavcích na reorganizaci její činnosti není ochoten podrobit se většině, pokládá svůj odchod za jediný možný způsob jak se vyrovnat se zásadou odhlasovanou v Šumperku. Předseda kk Zdenek Rampas je ještě předtím informován oficiálně o existenci OK a kk je vybídnuta, aby vzhledem k připravenému zveřejnění „memoranda“ v Interkomu zaujala také písemný postoj k otázce cílů a smyslu práce kk. Této možnosti využívá pouze Pagi (viz článek „Koordinace aneb domácí úkol“). A jarní porada se blíží. Bude-li letošní teplicení opravdu v Banské Bystrici, bude počet delegátů asi skromnější, než na Šumperku 85. Možná ale, že to bude lepši - čím méně jích bude, tím snáze se zřejmě shodnou na nějakém konkrétním závěru ohledně kk a jejích problémů.
-avv-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK