Logo rubriky
4/1986
  Fandom (další) (25)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

BYLA JEDNA PORADA

Na letošním jarním setkání zástupců sfk, které proběhlo v Praze, byla dohodnuta nová forma činnosti organizovaného fandomu. Hlavním prvkem v této koncepci zůstala nadále KK, která je vzhledem k různým zřizovatelům klubů (SSM, ROH, Svazarm, DK) jejich hlavním spojovacím článkem. Nový systém má napomoci KK řešit problémy a zároveň KK aktivizovat k činnosti. Úkoly nadklubové důležitosti jsou rozděleny mezi kluby a KK má především kontrolní funkci. Na setkání byl předložen a schválen návrh, který obsahuje důsledky systému pro KK a kluby.
       kluby: 1. úkoly se rozdělí mezi kluby na základě jejich dobrovolného zájmu (tj. některé úkoly mohou zůstat neobsazeny), 2. tím klub přebírá zodpovědnost za úkol (zodpovědnost spíše morálního charakteru, protože není možnost sankcí a ani to není účelem - klub si vzal něco navíc a ostatní by mu měli být vděční, že se pokouší dělat něco i pro ně), 3. klub má rozhodující pravomoci v této oblasti (problematika stejná jako u bodu 2, navíc se mohou vyskytnout úkoly, které do určité míry přesahují „kompetenci“ jednoho klubu a jsou, -nebo by měly být, záležitostí celého fandomu - např. pomoc novým klubům), 4. klub je povinen průběžně informovat KK o plnění úkolu (zpočátku se jedná o metodiku práce - viz materiál Spectry - později o aktualizaci informací), 5 plnění bude klub zvýhodněn na celostátních především Parcon, zvýhodnění navrhuje KK na běžných informací a výsledků)
       úkoly KK: 1. shromažďovat a dále šířit informace (tento úkol je hlavní a vyplývá již z názvu KK), 2. KK je podřízena setkání zástupců klubů a v období mezi poradami plní dohodnuté úkoly (způsob volby KK je probírán ve zvláštním článku), 3. rozhodnutí KK mají formu doporučení (KK není právnickou osobou, nemůže vlastnit žádný majetek a být oficiálním organizátorem akcí - KK je především fórem, kde se hodnotí současný stav, možnosti a perspektivy a navrhují hlavní směry činnosti fandomu), 4. kontrola plnění úkolů převzatých kluby (pod pojmem kontrola je zde míněna především informovanost o situaci, v jaké se úkol nachází, tj. KK nerozhoduje o způsobu a míře plnění úkolů), 5. KK 2x do roka zajišťuje setkání představitelů sfk (tj. zajišťuje program setkání a dohodou s kluby organizátora), 6. navrhuje rozdělení účastnických míst na celostátní akce (např. na Parcon, návrh KK je předložen na setkání), 7. zajišťuje pomoc novým klubům (tento úkol si vzala v rámci rozdělení úkolů Spectra, takže v tomto bodě se stává pomocníkem KK)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK