Logo rubriky
5/1986
  Fandom (další) (26)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

Spectra v novém

Po zhruba třech letech činnosti dokončil nyní KPVF Spectra svou reorganizaci a přestavbu koncepce své činnosti. Jak jsme při různých příležitostech jíš ostatní kluby informovali, hlavní důraz bude nadálé Spectra klást na práci s dětmi a tvorbě kufříkových pořadů, předání Interkomu sfk Parsek budou naše volné kapacity zaměřeny také na metodiku činnosti sfk, což je další oblast, která zatím čeká na své zmapování. Kromě toho bude klub pokračovat v budování sbírky kreslených seriálů. Na základě dosavadních zkušeností byl vytvořen nový plán činnosti: z dosavadní práce klubu se totiž ukázalo, že zhruba po dvou letech již absolvovali členové (děti 11-15 let) již tolik znalostí, že leckdy mohly směle konkurovat dospělým fanouškům z Jiných klubů, o neklubistech nemluvě. Jejich další rozvoj a náročnější programy však posléze začaly narážet na z jejich věku vyplývající nedokončené všeobecné vzdělání a celkový vývoj.
       Nová koncepce proto vychází z dvouletého cyklu, v jehož průběhu by členové klubu absolvovali jakési sf minimum a po závěrečných zkouškách byli „vyřazeni s absolventským diplomem. Možnosti a problematika dalšího zapojení absolventů (tedy mládeže nad 15 let) do činnosti klubu se ještě studují. Pořady jsou rozděleny do jednotlivých tematických bloků: dějiny sf literatury, tematické oblasti sf, záhady a otazníky vědy, sf ve vedlejších formách umění. Součástí každé schůzky má být zhruba čtvrthodina programování (či logiky) na základě akce ÚV SSM Karel, minitest z přednesené látky, seznamy doporučené literatury z knihovny klubu a pravidelné vlastní referáty dětí o dějinách kosmonautiky (součást soutěže v aktivitě). V dvouletém běhu jsou zařazeny také úvodní „náborová“ přednáška pro školy, vánoční posezení a větší akce na závěr každého roku. Nedílnou součástí koncepce je dlouhodobá soutěž v aktivitě, v níž děti budou psát kroniku, sestavovat sborníky povídek z časopisů, skládat ověřovací testy. Ke každé hodině počítáme se zvláštním tematickým obsahem na nástěnku (většinou o vědeckých zajímavostech z ABC či VTM), které si budou moci děti prostudovat během půjčování knih z knihovny a administrativy či před příchodem přednášejícího - z nástěnky bude opět na závěr schůzky mini test. Vždy po půl roce budou nejaktivnější členové vyhodnoceni. Připravené odměny: účast na Parconu, knížky, plakáty, kreslené seriály K. Saudka (to vše je již připraveno či zajišťováno) a video. Kromě níže uvedeného seznamu pořadů dále počítáme i s autorskými semináři, }společnými návštěvami kin a sf hrami v přírodě i v klubovně právě v této oblasti je zřejmě volné pole pro zapojení absolventů předchozích kurzů jako instruktorů.
       Po absolvování prvního roku „minima“ obdrží děti průkazku klubu, která bude těm, kteří vydrží i napřesrok a úspěšně projdou absolventskými testy, vyměněna za jakýsi absolventský diplom. Vzhledem k náročnosti projektu uvítáme spolupráci aktivních sfk při přípravě uvedených pořadů; předběžně počítáme především s pomocí sfk Šumperk a Castor, které se také věnují mládeži do 13ti let. Časový harmonogram počítá s dokončením prvního bloku pořadů (1-9) a náborové besedy do l.září 1986. Přednášky mají mít v průměru kolem 45' a to včetně ukázek z lit., které budou namluveny na mgf.
-Vláďa Veverka

KPVF Spectra, Praha-

Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK