Logo rubriky
5/1986
  (26)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

LUDVÍK 86

Anketa Ludvík za nejúspěšnější československé knihy roku 1985 se letos udělovala ve Čtyřech kategoriích. Počet účastníků dosáhl celkem čísla 86. Celkový počet odpovědí by byl větší, kdybychom měli na organizaci této akce víc času. Teplický sfk, který pořádal minulé ročníky, nemohl anketu technicky zabezpečit a dal o tom vědět teprve několik dnů před Parconem. Proto KK pověřila náš klub na poslední chvíli improvizovaným uspořádáním přímo na místě. Přesto se vše podařilo, stačili jsme vytisknout anketní lístky a vzorové seznamy.
       V kategorii zahraničních knih poprvé v historii soutěže putuje cena na Slovensko, byla udělena Ludvíku Hermanovi z redakce nakladatelství Směna za uspořádání sborníku amerických povídek lOx SCI-FI. Bratři Strugačtí patří dávno ke světové špičce a u nás patří k nejvydávanějším. Není divu, že další dvě místa patří románům této dvojice. Těsně za lOx SCI-FI se umístila reedice Pikniku u cesty, který byl pro spoustu lidí objevem i deset let po prvním vydání v MF. Triptych Miliardu let před koncem světa byl velmi zajímavou ukázkou šíře talentu Strugackých. Nejoblíbenější z triptichu je zcela nepochybně dobrodružný příběh z cizí planety Obydlený ostrov. Román Kurta Vonneguta Sirény z Titanu byl zajisté více sci-fi než dříve u nás vydané, ale také méně zdařilejší. Loni vyšla také dlouho slibovaná antologie Hledání budoucího času, která přinesla určité zklamání. Hodnoceno bylo třicet knih, z nichž však třetina spadá do sf méně a reedice.
       Z domácích titulů byla nejúspěšnější povídková sbírka Ondřeje Neffa Vejce naruby (MF). Další místo patří druhému velkému sborníku naší sci-fi Návrat na planetu Zemi redaktora Iva Železného po předcházející antologii Stalo se zítra. Obrovská prezentace děl většinou začínajících autorů si získala u čtenářů velkou popularitu, oba sborníky brzy zmizely z knihkupeckých pultů. Určitě se za několik let setkáme již se samostatnými knihami zde debutujících autorů. Třetí místo patří sborníku povídek L. Součka Hippokratův slib, kde se vedle povídek přetištěných ze starších sbírek objevily i povídky dosud knižně nevydané. Má tomto pořadí se promítá Achillova pata současné české sci-fi - chybí totiž dobrý román. Objevil se sice Miroslav Hanuš s Expedicí Elauné nebo Repko s Kolóniou Lambda Pí a ještě několik dalších, ale jakoby autorům scházela chuť do složitější fabulace, nebo je pro většinu zatím jednodušší psát povídky.
       V kategorii povídek (domácích nebo přeložených) zcela zářila hvězda 0. Neffa. Už jeho sbírka se stala nejúspěšnější, zde také dominovaly jeho povídky. Prvenství si mezi sebou rozdělily Největší vodvaz v dějinách svangu a netradičné dobrodružná v tradiční české sf Bílá hůl ráže 7,62. K úspěšným se řadí i novela Vesmír je dost nekonečný (Návrat na Planetu Zemi). Ze zahraničních se nejvíce líbil Dvestoročný člověk I. Asimova (10x SCI-FI) a Nevěřte pozemšťanům H. Ellisona (Hledání budoucího času).
       V mimořádné kategorii za tvůrčí přínos obdržel cenu opět Ondřej Neff za stálou propagaci žánru, kterou provádí nejen perem, ale i častými přednáškami i jinými akcemi.
       Pokud bude příští rok náš klub opět organizovat tuto podnětnou soutěž, určitě uděláme vše pro konečný zdar.
-P. Bedrna, Terra-
SFK Terra si vzal anketu Ludvík v rámci rozdělení úkolů (viz interkom „Byla jedna porada“) tedy měsíc před Parconem. Přesto patří sfk Terra uznání za to, že se mu podařilo anketu dovést do konce i poté, co teplický sfk si vzal anketu zpět ( pořádal ji v uplynulých letech) a bleskurychle se jí zase zřekl.
pozn. red.
       INTERKOM - metodickoinformační zpravodaj sfk PARSEK při FO SSM FSI ČVUT. Vychází nepravidelně. Náklad: -70- registrovaných výtisků. Jen pro potřebu klubu. NEPRODEJNÉ. Neprošlo jazykovou ani stylistickou úpravou. xx Sestavil a za obsah odpovídá P. Březina. Na čísle se podíleli externí spolupracovníci.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK