Logo rubriky
8/1986
  Fandom (další) (29)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1986

KLUB, KTERÝ SE MÍ LÍBÍ

Nikdy jsem nebyl ve městě otce Anselma, starodávné Třebíči, takže jsem ještě nenavštívil ani tamní sfk Třesk. Zato jsem jeho členy potkával na různých conech a poznával známé i neznámé tváře na fotografiích v místním výborně dělaném fanzinu.
       Třesk je jeden z mála klubů u nás, který splňuje to, co si pod pojmem sci-fi klub představuji. Tento pojem se skládá ze dvou částí. První je sci-fi, ale scifista může být i sám, když si doma čte dobrou knihu z tohoto oboru nebo chodí sám do kina či na video. Klub je zase místo, kde se scházíme s lidmi, s nimiž nás něco sbližuje /ať už je to zájem o scifi nebo o chov psů/ a s nimiž rádi sdílíme společného koníčka. Nejsou to pak jen scifisté, ale i kamarádi.
       Sfk Třesk pořádá nejen diskuse, promítání filmů, literární soutěže a návštěvní den, ale i hry. A právě jedna taková jejich hra mě přesvědčila, že jsou kamarádi. Co to bylo? To, že na jejich velké zimní /jarní/ hře byl nepostradatelnou rekvizitou kromě rakety a jiných artefaktů mimopozemšťanů i úplně prozaický plecháček na čaj. Byla zima a horký čaj byl krásným projevem zájmu člověka o člověka, stejně jako kytičky květů, které dostaly členky klubu na jejich návštěvním dnu.
       Líbí se mi, že sci-fi neberou smrtelně vážně a že si umějí hrát. Závidím jim jejich vlajku i předsednické žezlo. To v našem klubu zatím nemáme. Na letošním Parconu se mi nejvíc líbil jejich propagační stánek, kde také nabízeli různobarevné figurky mimopozemšťanů a ještěrek. To bylo také jediné, co jsem si mimo parconáckého (pacronáckéhoxxx) srdce a Kočasu z Pardubic dovezl. Proto jsou kromě mně i moje děti fanoušky Třesku. Vůbec se nedivím, že na návštěvním dnu sfk Třesk měli velcí i malí návštěvníci tak velký zájem o členství.
       Je škoda, že víc klubů nemá tak dobré nápady. Oživilo by to Parcon, z něhož se pomalu stává shromaždiště videomaniaků a spekulantů s knihami, jimž i nejlepší přednášky slouží jen jako noclehárna mezi videem a burzou.
       Proto všem scifistkám a scifistům v Třesku přeji ještě víc dobrých nápadů. A dlouho vydržte!
E. Čierny
klub J. Vernea, Praha
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK