Logo rubriky
2/1987
  Úvahy, eseje (další) (32)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1987

UFOUNI VE SLANÉM A V MÉ HLAVĚ

Zdeněk Rampas
Nebudu popisovat cestu do Slaného ani detailní průběh nabytého odpoledne, to naleznete v jiných fanzinech. Zmíním se jen o několika myšlenkách, ke kterým mě přivedla přednáška Ondřeje Neffa (i tu si budete moci přečíst ve Slanu), pojednávající o nejnovějším vývoji na břítu americké SF.
       Z na první poslech nezapamatovatelné laviny informací o soupeření skupin „Humanistů“ a „Kyberpunku“, obě genealogicky pochází z postmodernistické skupiny „Svátku práce“, jež je následnicí u nás dnes nové „Nové vlny“, jsem pochopil jak je pro am. SF důležité a prospěšné střetávání odlišných názorů a jak jev, který zdáli připomíná boj divže ne bratrovražedný vyústí ve vzájemné ovlivnění a namnoze i spolupráci.
       V našich podmínkách, kde je snadné spočítat zavedené a píšící autory SF na prstech jedné ruky, to pro ně nemá valného smyslu. Každý píše jen za sebe a jakákoli podobnost by byla jak kritiky, tak čtenáři označena za plagování. Možnosti přátelské kritiky se mohou projevit jen v soukromém styku. Polemika JV a ON třeba o Macháčkovo dílo by opravdu působila dojmem bouře ve sklenici vody.
       Poněkud jiná je situace u našich amatérů. Zatím neúplné výsledky letošního ročníku CKČ ukazují, že u nás příležitostně píše SF povídky okolo 600 lidí, (jinou věcí je, že s dost žalostnými výsledky). Z toho zhruba stovka pracuje soustavně /= obeslali CKČ více než třikrát/. Ani tady ovšem nejsou výsledky nijak ohromující, s výjimkou autora, jež už pravidelně v různém pořadí stoupají na stupně vítězů CKČ, se většina produkce dá označit buď jako „česká lidová mentorsko-katastrofická škola“ /termín J. Matyse/ či „právo na blábol“ /termín O. Neffa/.
       Tady vidím. Jedno z poslání našich fanzinů. Hodnoťme a kritizujme povídky ostatních jako Vincent Omnia Veritas v „Levné pravdě“. Pišme o povídkách druhých a vydávejme vlastní, pokusme se ujasnit si, proč píšeme, co píšeme a proč právě SF.
       Nemyslím si, že v SF platí „masovostí k mistrovství“, ale co bychom bez CKČ a fanzinů dnes věděli o Kmínkovi, Novotném, Hlavičkoví a Pecinovskem?
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK