Logo rubriky
2/1988
  Úvahy, eseje (další) (45)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 4/1988  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

Přišel z hor

Tak se tuším jmenuje jeden z románů Jana Weisse, četl jsem ho před několika roky. Nedávno jsem si na něj vzpomněl v souvislosti s proti-kouzelnickou kampaní vedenou pány Kukalem, Grygarem a občas Grünem. Weissův román se odehrává v malém podkrkonošském městečku, kde se začal dít podivuhodné věci. Mezi lidmi se rozšířila pověst, že se do hor vrátil Krakonoš. Skupinka nadšenců vedená panem Pošepným, který se nedávno vrátil po mnoha letech z Ameriky hledá a nachází Krakonošovi stopy a jiné pozoruhodnosti. Celé městečko žije těmito událostmi, jen místní skeptik, rozumář a racionalista, jehož jméno mi už vypadlo, vidí v tom všem podvod.
       Když nadšenci dokonce objeví Krakonošův poklad, dokáže tento bdělý muž, že je to zlato pana Pošepného, a že pověsti o Krakonošovi se objevily až po jeho návratu z Ameriky. Čeká, že se tím co odhalil ve městě proslaví, ale je zklamán. Občané to přejdou mlčením ve kterém utichnou i pověsti o Krakonošovi a vše se vrátí do starých kolejí, pravda poněkud šedivých a nudných.
       Teprve tehdy pochopil samozvaný detektiv, že se projevil jako hlupák, že to co on celou tu dobu dokazoval ostatní dávno věděli a spolu s Pošepným se snažili vrátit čas, kdy Krakonoš ještě žil mezi lidmi, jak si to v paměti uchoval Pošepný, z doby než odešel za oceán.
       Je to dávno co jsem četl tento příběh, ale to co si pamatuji je až příliš podobné příběhu našich součkobijců.
-ZR-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK