Logo rubriky
7/1988
  (48)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

Návštěva jihovýchodní Asie

V polovině února přicestovala do československá zatím „nejvzdálenější sci-fi návštěva“ - až ze vzdáleného Singapuru, kde také existuje nejen science fiction, ale i neformální /pouze tříčlenný/ sci-fi klub. jeho členka a jedna z organizátorek Marina Tan se ke sci-fi dostala v průběhu svého „ čtyřletého studia hudby v USA, zamilovala si především Isaaca Asimova a úplně nesnáší všechny možné fantasy a „conanoviny“.
       K nám se ovšem dostala ne díky science fiction, ale jako violistka Singapurského symfonického orchestru, který v rámci svého evropského turné zavítal i k nám a s jeho repertoárem se mohli seznámit posluchači v Praze, Bratislavě, Karlových Varech a Ústí nad Labem.
       Strávil jsem s Marinou a jejími přáteli více než čtyři hodiny, během nichž jsem se dozvěděl řadu zajímavostí o Singapuru a tamní sci-fi, která zatím /podle jejích slov/ nepatří k nejlepším. Úsudek si ovšem budeme moci udělat sami, protože Marina sebou jako zajímavost, vzala dvě díla science fiction z pera singapurských autorů. Prvním z nich je román Star Sapphire od Han May, jakási sladkobolná vesmírná slátanina, jak se o ní vyjádřila. Mnohem zajímavější je ale druhý svazek - antologie povídek nazvaná Singapore Science Fiction, sestavená R. S. Bhathalem, D. de Souzou a K. Singhem a doplněná úvodem Briana Aldisse. Kniha obsahuje celkem 13 povídek napsaných anglicky, přičemž většinu autorů tvoří Singapurští Číňané /celkem 78% populace země/, ale je zde i jedna povídka autora s indickým a dvě autorů s typicky anglickými jmény. Co je ovšem na útlé knížečce nejzajímavější, je fakt, že povídky v ní obsažené jsou plodem soutěže o nejlepší sci-fi povídku /!!!/, kterou v roce 1980 pro singapurské občany vyhlásil tamní Rotary Club ve spolupráci se Singapurským vědeckým centrem a Společnosti singapurských spisovatelů. Do soutěže tehdy přišlo 108 prací od autorů ve věku 8 s půl až 54 let, což je na necelého dva a půl milionu obyvatel země opravdu hodně /představte si, že by do soutěže O cenu K. Čapka přišlo 650 povídek!/.
       Marina Tan si od nás kromě příjemných vzpomínek /jak doufám/ odváží i poslední číslo Journal of Czech Literature, které je celé věnováno naší původní sci-fi a my doufáme, že se jí povídky budou líbit a i ve vzdálené jihovýchodní Asii bude naši vědeckofantastickou tvorbu propagovat.
Jaroslav Olša, jr.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK