Logo rubriky
88/1908.txt
  (49)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 8/1988  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

Beseda s Dr. Kukalem v klubu RUR

Dne 26. května 1988 byl pozván k besedě do klubu RUR doktor Kukal. Nedávno vydal knížku Soumrak kouzelníků. Název je to atraktivní, a tak od ní mnozí z nás čekali víc, než v ní našli. A hlavně něco jiného. Mimo to se v ní útočí na Součka, spisovatele srdci českého scifisty drahého. Takže někteří z nás, jako třeba já, věnovali přípravě na besedu dost času. Před besedou mi Eva Hauserová pravila „Ty o tom napíšeš,“ načež zmizela v modravých dálavách.
       Jenže já prostě neměla čas znamenat si otázky a odpovědi, musela jsem diskutovat. Měli jsme vzít magnetofon. Beseda byla ostrá, ale korektní. Útoky střídaly protiútoky, ale nemluvili jsme všichni najednou ani jsme neřvali. A světe div se, nakonec si nás dr. Kukal získal. Svou upřímností svou oddaností boji proti větrným mlýnům, kterému se upsal. Ne že by nás přesvědčil, od scifistů nelze chtít., aby Součka nebo Mostovitze pokládali za škodlivou literaturu.
       Jak jsme se dohodli cestou k metru, utkání skončila remízou. Nevím, jestli si to myslí i dr. Kukal. Tuhle glosu píšu na chalupě, kolem mne zurčí hovory do prázdna a já teskně vzpomínám na tvrdou a inteligentní diskusi s dr. Kukalem. Děkuji, pane doktore!
C. B.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK