Logo rubriky
88/1909.txt
  (50)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 9/1988  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

TELEVIZNÍ LITERÁRNÍ KLUB 29.5.

       téma: VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA
       /Digest pro ty, co to neslyšeli/
       Účastníci besedy:
       Josef Nesvadba Jaroslav Veis Petr Jakeš /geolog, literatura faktu/
       Dušan Slobodník /literární věda, překlady/
       Konferenciér /sladce blazeovaný přídech hlasu, neustále cpoucí všude banality a upozorňující ostatní, že čas je nemilosrdný, že kvačí, že brzy vyprší atd., což dohromady zabralo asi třetinu toho času - Miroslav Doubrava
       Pustila jsem si kazetu zapůjčenou Ferdou, načež jsem Čtyřicet minut trpěla se zaťatými zuby. Ty zajímavější věci jsem už totiž asi desetkrát slyšela a ty měně zajímavé /fráze, balast, banality.../ mi šly na nervy. Ale vezmu to popořádku, podle témat, který zadával konferenciér, poháněný kvapícím, pokročilým, pršícím atd. časem.
       1. definice. Nesvadba: SF zrcadlí skutečnost vypouklejším zrcadlem. Literatura reagující na posun v poznání. Model možné skutečnosti. Veis: skončil pochopitelně u toho, co nacházíme na poličce označené sci-fi. všichni: SF má normální ambice, jako literatura hlavního proudu.
       2. Vychází u nás dost SF? Veis: Ano, ale není vidět. Několik desítek titulů ročně není v čs. kontextu tak málo, ale měly by být vyšší náklady, aby knihy ležely na pultech déle než první týden po vydání - aby byly vidět. Uspokojuje to zájmy čtenářů? Veis: úplně možná ne, ale to je problém knihkupců, kteří limitují objednávkami náklady.
       /Tady jsem poprvé skutečně pobouřena, mám pocit, že z Veise mluví nakladatel trpící nemoci z povolání. Je přece spousta autorů, kteří se musí překládat na koleně a šířit pomoci fanzinů a přitom jsou čtenářsky vděční i literárně hodnotní. Naopak to, co se vydává, působí někdy dost druhotně, třetiřadě, čtvrtořadě.../
       3. Specifika naší SF. Nesvadba: český humor, ironie, hrdina bývá nalomený, trochu humorný, často nešťastný. Projevuje se to i ve filmech /SF jsou hlavně komedie režiséra Lipského, nemáme ani herce na akční hrdiny, které bychom mohli nabídnout ke koprodukci s USA, jediná výjimka je Brzobohatý/. Ve světě se česká humorná SF těžko uplatňuje - jiné národy mají jiný humor. Slobodník: brání slovenskou SF, že nemá žádný humor! Ba ani akční hrdiny. Slovenská sci-fi dává důraz na etické, zejména ekologické problémy. Věnují se jí i spisovatelé hlavního proudu. Pak se hovoří o návaznosti na tradice, o Čapkovi, slovu robot atd., což je strašná nuda.
       4. SF a věda, uskutečnění předpovědí.
       Jakeš: Znalost visí nad těmi vědci, co pracují... ono to nad mimi visí... SF je takové hřiště na jedné straně otevřené, bez mantinelu... Já to tedy nechápu, ale Veis naštěstí ano. Začne vehementně jásat, že Jakeš přiznává inspirativní roli SF pro vědu, na rozdíl od všech ostatních žijících vědců a částečně i od Veise samotného. Řadu věcí SF vůbec nedovedlo předpovědět /viz ti pověstní roboti s logáry/. Nyní se strhuje vřava, kde se všichni zúčastnění snaží navzájem překřičet. Vyhrává Nesvadba a prezentuje prakticky doslova svůj článek, který nedávno vyšel v Kmeni nebo v Tvorbě - nevzpomínám si přesně. To o těch koldomech, pračkách, autech a dědičnosti inteligence. Konči horlením proti módě iracionalismu /mýtus, paravěda, pověry/.
       Zde jsem pobouřena podruhé, protože i tady se musí rozlišovat mezi lovci laciných senzací, jejichž IQ je sníženo, a mezi takovými jevy jako je práce mého oblíbeného Neubauera, které vznikají ze skutečné potřeby něco s tím dnešním stavem vědy udělat. Nesvadba je zřejmě skalní a zaslepený pozitivista a mechanicista, stejně jako můj otec nebo /generační paradox!/ Ivan Kmínek.
       5. SF a ideály. Slobodník: SF zobrazuje stejné ideály jako hlavní proud. Nesvadba: on osobně odmítá ve svých letech opustit ideál lidské rovnosti. Veis: zdůrazňuje, že SF pojednává vždycky vlastně o dnešku.
       Tady jsem pobouřena potřetí, protože to jsou velmi malé požadavky na ideály a je vidět, že o tom nikdo takhle nepřemýšlí. Já osobně, když čtu opravdu dobrou SF, mám pocit, že /na rozdíl od mainstreamu/ přímo řve: Lidi, přemýšlejte víc! Buďte lip informovaní! Snažte se ovlivnit, kam ta společnost spěje! Koukněte na tu hrůzu, na tu deformovanost! Nebuďte tak tupí! - Mainstream zdaleka s člověkem tak nezamává, protože - paušálně vzato - spíše laskavě šeptá i Podívej, člověče, jak je na světě krásně a kolik je tu ještě nečitelností a nespravedlností!
       6. Vztah SF a hlavního proudu.
       Všichni: SF, stejně jaké hlavní proud, má své nenáročné žánry i svoji velkou literaturu. SF není žádná krátkodechá konjunktura... nastává opět vřava, načež se prosadí Slobodník s tím, že nemůže nepřenést myšlenku, že /pateticky/ SF se vždy bude vyvíjet, nebol se vždy bude vyvíjet věda. /Skřípu zuby./
       7. Na závěr mají všichni říci svůj nejkouzelnější zážitek kolem SF.
       Nesvadba: U nás se sdružuji příznivci v klubech, těžko říci, proč, údajně proto, že dříve v cizině si připadali utlačovaní. /Zde jsem pobouřena ze všeho nejvíc - a kde si mají fanoušci shánět překlady, nedosažitelné knihy, oficiálně nevydané povídky, filmy, které u nás neběží... to všechno Nesvadba nevidí./ Jeho Nejkouzelnější zážitek byl, že v jednom moravském městě přišel do SF klubu a tam fanoušci jako ti zapadlí vlastenci pro něj napekli roboty a příšery z perníku.
       Veis: Když byl redaktorem v Sedmičce a založil invisibilistickou společnost a přišla mu spousta dopisu s náměty pro využití neviditelnosti nejen od dětí, ale i od dospělých, že by třeba potrestali řezníka a tak.
       Jakeš: Když jednou napsal SF a nejmenovaný redaktor mu to vrátil, že to byly nesmysly, a on z toho pak udělal literaturu faktu.
       Slobodník: Je to velni „inšpiratívne“, jak vznikají ty SF kluby, na Slovensku se přiklánějí k SF spisovatelé „hlavného prúdu“, Puškáš Hykisch... „Nie je to niečo okrajové!“
       Uf.
       Předpokládám, že čtenář je vyčerpán stejně, jako jsem byla poslechem té besedy vyčerpána já.
e. h.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK