Logo rubriky
11/1988
  Cony (další) (52)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

WORLD SF v Budapešti

Výroční zasedání světové organizace autorů science fiction WSF se letos konalo v Pešti, od pátku 2ó. srpna do neděle 26. Členy WSF jsou Nesvadba a Slobodník. K nim se přidružila sestava Vášova, Fekete, já a paní Macháčková ze SČS. Přijeli jsme do P. ve čtvrtek, téhož dne v 18. se konal večer čs. sci-fi. Nesvadba byl pesimista, už jeden takový zde zažil a přiš1o 15 babiček se ohřát, bylo to v zimě. A vskutku, ani babičky se nedostavily. Naštěstí přišlo 6 fanů, Lászlo Lantos v čele, košický Egon Nitzky co tlumočník (skvělý) po boku. L.L. je místopředseda Vegy. To je sdružení klubů, které letos pořádalo Eurocon. Má cca 600 členů a jedním z hlavních bodů činnosti je nenávist ke klubům Galaktika. Každý člen platí 300 ft. ročně (cca 150 Kčs). Klubová činnost Vegy zhruba odpovídá tomu, jak chápeme fandom my. Vega stojí o kontakty s námi, Lantosova adresa je: L. L., Delej u. 51, III. lh. IV. 29. H-1089, Budapest.
       Kluby Galaktiky se sdružují kolem stejnojmenného měsíčníku. Je jich 30 - 35, členů (i individuálních) je 16 000, jeden z hlavních bodů činnosti je nenávist ke klubům Vega. Galaktika pořádala zasedání WSF. Každý člen platí 200 ft. ročně, má nárok na nákup 4 knih ročně, které nejsou jinak ve volném prodeji, plus dvě prémie ročně. Členové mají volný přístup na akce Galaktiky (planetárium, filmy, videoprojekce atd.). G. též kopíruje pro své kluby SF video. Jak jsem to pochopil, jsou to spíš čtenářské čili konzumentské kluby. S tou vzájemnou nenávistí to neberte tak vážně, mnoho fanů je v obou organizacích.
       Po čtvrtečním fiasku nastal pátek a tudíž vlastní program. Duší podniku byl Peter Kuczka, ministr hraničí maďarské SF a šedá eminence magazínu Glalaktika. To on způsobil že WSF zasedla poprvé na východě. Podnik financoval vydáním 5 antologií: USA, SSSR, Maďarsko, Soc. země, Itálie, to proto, že pan Viviani prezident WSF, je Talián. Ve svazku soc. SF má povídku Veis, Szalai a já. Nesvadba ne a proto nadával. Nadávali taky Zápaďáci, protože nedostali honorář a nikdo jim neřekl, že to otištění bude gratis ve prospěch podniku. Zato jim zamluvili hotel Hungaria, který si museli sami platit (6000 ft. Za noc). Nesli to statečně. Přijel: pan Viviani s chotí je bohatá financuje jeho nakladatelství Nord i v parném horku chodí v gumáku a s kloboukem na hlavě, tváří se přísně), Harry Harrison, též z chotí (bez gumáku), Brian Aldiss, Sam Lundwall, Norman Spinrad, na jeden den přijel i Sakyo Komatsu, který nadával, že cestovní agentura ho vypustila na cestu kolem světa špatným směrem přes USA a západní Evropu, takže cestoval 23 hodin, kdežto pres Moskvu by tu byl dřív. Fred Pohl se nedostavil protože jeho paní přepadli Itálii v taxíku, rozbili okno, vytrhli jí kabelku a ona dostala infarkt. Nepřijel ani Däniken. Z výchoďáků: Larionová, Babenko, Hollanek, Dilov, Steinmüllerovi, Ranke, Parnov a další. Jo, Púchov, B. Strugacký ne, ptal jsem se Puchová, proč a on se tvářil neglastnostně a neperestrojeně.
       Zasedání samo je kolosální otrava. Nejdřív se hlasuje, kde bude příští zasedání, ale už dopředu je to vždycky rozhodnuto (1989 - San Marino, Příští referát bude psát Olša. Taktéž je rozhodnuto o výročních cenách. Potom zástupci jednotlivých států referují o stavu SF v jejich zemi. Zdeť údaje jež mne zaujaly: Itálie 192 novinek + 100 reedic za rok 1986. Víc fantasy než sci-fi. Prodává se v knihkupectvích a v novinových stáncích, jsou dva okruhy čtenářů SF. Japan: 400 novinek, 200 překladů, 80 je paperbacky, 90 překlady z amer. Magazíny nají náklady kolen 100 000. Japonský delegát přinesl i plakáty a obálky paperbacků, hodil je pak do placu, každý si mohl ukrást, já se styděl, jsem vůl.
       Frčí kyberpunk Neuromancer, Schismatrix, loni Gibson udělal turné po Japonska, navštívil 26 conů = l00 000 fanů. Pak si vzal slovo p. Komacu. Vypadá jako Kim Ir Sen. Pochvaloval si, že Harrisona vidí po 16 letech. Japonsko je „informační černá díra“, přebírá vše, ale nic z něho nevychází ven. Vychází tu hodně komicsů, týdeníky, 200 str. čísla 5 milionů nákladu každý několik miliard jenů (Kájo, míněno zcela vážně), vycházejí SF počítačové hry, jejich autoři též miliardáři. Letos dali na trh nový psací computer, kterému lze diktovat. 10 minut se učí rozpoznávat váš hlas a rozumět vám, když chcete, nebude poslouchat nikoho jiného. Od začátku 90 let budou v provozu překládači stroje na mluvené slovo, nejdřív samozřejmě jap.-angl. Pan Komacu hulí cigarety ze špičky a bolí ho 4 vpravo nahoře. Za USA hovořil Spinrad. Vycházejí tu 2-3 novinky denně, což je 17 - 20% veškerá knižní produkce. Šmahem amerického původu, USA nestojí o import SF. 80% kraviny. Ročně vychází 30-40 dobrých knih, ale kritici je ignorují, protože vypadají na pohled stejně, jako ty špatné, magazínů vychází 5, nejčtenější je Isaac ASIMOV 5 - 80 tisíc. Pozastavoval se nad nákladem Fantastyky (150 000), Hollanek praskal pýchou. SSSR: za loňsky rok 87 titulů „v devatenácti jazycích národů SSSR“ (Parnov doslova), čili nic moc. Příští rok vyjde Harrisonovi knížka v nákladu 1/2 milionu (Parnov: Budeš bohatej, Harry. Harrison: No jo, ale v rublech!.) Vyšel Zamjatin, Orwell, Huxley. Po těchto slovech Parnov prohlásil: „Je to pro nás naprosté vítězství!“
       V neděli se rozdávaly ceny. Jsou to modré a zelené kostky z plexi, jednu dostal Aldiss (jeho paní ho láskyplně políbila), jinou Harrison (pro někoho, koho neznám, dělal s ní špunprnákle, schovával ji pod sako atd.). Další cena je Karel (podle Čapka - skleněný Robot na globu), uděluje se za překladatelskou činnost, my samozřejmě nemáme nejmenší nárok, šla do Finska.
       Zasedalo se v sále v nakl. Móra Ferenc, kde vychází Galaktika. Byla tu i výstava maďarského FF umění, zcela na úrovni amerického; nejlepší je Zoltán Boros (hard SF) a Gyorgy Viczi, ten je na fantasy. Často vidíte jejich práce v Galaktice. Vycházel ještě Robur pro mládež, momentálně ne, ačkoli měl velký úspěch (vlastně: právě proto, nezapomeňme, že i Maďarsko patří k vědecky řízeným společnostem - zisk totiž jde státu, nikoli nakladateli, ale papír se odčerpává z kvóty, takže na zač. r.l986 vyšlo zatím poslední číslo, snad se bude pokračovat). Komiksový časopis zatím nevychází; Saudkův seriál Trať se ztrácí ve tmě vyjde v Gal. 10,11,12, někdy příští rok Arnal. Jak to slyšela Larionová, hned chtěla taky dělat komiks a lámala Hollanka. Byl jsem náhodou u toho; ustavičně vykřikovala, že je slabá žena. Vy jste pěkná slabá žena, povídán jí, vy jste dynamit! A ona na to: dynamit ne, nanejvejš plastická puma! Potvrdila, že napsala vesmírnou operu, ale nejspíš to bude cosi gjumorističeskogo-satiričnogo. S nikým v (ČSSR o překladu nejednala, neumí jednat, ona je slabá žena, viz výše.
       Howgh.
Ondřej UFO Neff, MLC
       P.S. Málem bych zapomněl na ŠVÉDSKO. Lundwallův Jules Verne - magasinet má náklad 1000 ks., z čehož se 10% neprodá. Našemu N1 se podobá i tím že je finančně dotován vládou (tím podobnost končí) Takových malých časopisů Švédsko podporuje na 700. Lundvall přestal kouřit a furt žvejká gumu. Víc drbů už opravdu nevím, Howgh2.
       P.P.S. Sorry, ještě jeden: Poláci vyslali prakticky celou redakci Fantastyky. Seděli ne normálně v auditoriu, ale podél stěny, bylo jich 15, furt špitali, hihňali se, kecali s Puchovém, kterej se trhnul od zasmušilé sovětské delegace a ukazovali si takový cvakací placky, nebo co to bylo (placky, t. j. badges, jak říkáme my Slované).
       Larionová, která seděla o řadu za mnou, mi najednou ťukla na rameno u povídá: „Jestlipak voni nejsou sci-fi sekce Solidarity!“ a ukazovala na ně!
       Howgh3.
       P.P.P.S. Šmarjá, ještě a ještě! Je to nikoli drb, leč pikantérie. Jako dárek účastníkům P. Kuczka nechal upíct, perníky, husara dámám a srdce pánům. Na tom srdci byl namalován znak uherského království, což je koruna s tím křivým křížkem, vlevo je 7 řek (4 z nich jsou slovenské, 2 aktuálně maďarské a jedna v dnešním Rumunsku), vpravo kříž na 3 pahrbcích, což je Slovenské, Uhersko a Sedmihradsko, opět tedy dnešní Rumunsko. Vzhledem k situaci, kdy Čaučesku hodlá zbourat domov asi 2,5 mil. rumunským Maďarům, byla výzdoba tohoto perníčku vskutku kuliferdní. Nevím, jak to srdce Ionu Hobanovi chutnalo. Howgh4.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK