Logo rubriky
12/1988
  Cony (další) (53)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

Reportáž nezaujatého pozorovatele

Dva Pražáci v Brně působí jako dvě pěsti na dvě oči. Alespoň mi to tak připadalo, když jsme v pátek kolem jedenácté večer dorazili do bydliště Elišky Konečné. Omluvili jsme všechny ostatní Pražáky, kteří dostali pozvánku na první SOUcon. O založení science fiction klubu při SOU obchodním v Brně jste se zřejmě dočetli v Interkomu. Tehdy klub ještě neměl jméno, které se neobjevilo ani v posledním adresáři. Nyní máte možnost si jméno nového brněnského klubu doplnit - dostal originální název SOUfan. Schází se jednou týdně a pracuje s učňovskou mládeží, což vyplývá z charakteru zřizovatele. V tomto směru se zaměření SOUfanu shoduje se SFK Spectra Praha. Zřejmě proto jsme dostali pozvánku na první akci SOUfanu, den otevřených dveří u příležitosti stého výročí cesty pana Broučka do XV. století, jinak též SOUcon. Po zvážení významného faktu, že SFK SOUfan je vzhledem ke Spectře pohlavně inverzní (mají více dívek; jsme vyslali dvoučlennou delegaci, která byla velice vřele přijata. Jako jediní hosté ze vzdálenějších končin jsme byli soukromí ubytováni u Elišky Konečné, která má velkou část SOUfanu i SOUconu na svědomí.
       Návštěvní den vypukl v sobotu 1.10.1988 ráno. Kromě členů SOUfanu
       se objevili i další brněnští fanové, například z klubů AF 167, Aldebaran, IF a další. V dopolední části proběhla malá beseda s Františkem Novotným o fandomu, sci-fi, která se u nás píše a vydává, o amatérské tvorbě, a video-projekce filmu Duna, ke kterému podal zasvěcený komentář pan Smékal. Mimo jiné varoval před nepřehledností děje; jak jsme vzápětí zjistili, zcela, oprávněně.
       O polední přestávce jsme se naivně nechali domorodci zavést do jakéhosi brněnského Bronxu. Jediný otevřený hostinec, který jsme nalezli, U pavouka, však nesplnil naše očekávání, takže jsme se raději věnovali dalšímu SF programu.
       Poté, když zástupci zúčastněných klubů krátce informovali o své činnosti, následoval hlavní bod, programu - cesta do XV. století. Každý vypil sklenici medoviny a vydal se na cestu katakombami pod budovou učiliště. Účastníci se rozdělili na husity a křižáky a vyrobili si praky. Na dvoře nás do atmosféry patnáctého století uvedli navzájem se vraždící členové skupiny historického šermu. Pak přišly ke slovu praky. Ne, že by se scifisté-husité strefovali do scifistů-křižáků a naopak. Cílem palby byl polystyrénový křiž a kalich. Součtem zásahů a bodů, získaných v testu o cestě pana Broučka zvítězili husité a odměnou jim byl překrásný dort. A na závěr ještě jednou video: Krull.
       V průběhu celého conu naši zástupci usilovně navazovali kontakty, jak klubové, tak osobní. Je vidět, že SOUfan se skutečně s vervou pustil do práce, a Brno se stává dalším významným centrem science fiction hnutí v Československu.
Filip Škába, SFK Spectra
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK