Logo rubriky
6/1989
  SF soutěže (další) (63)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

VYHODNOCENÍ IV. ROČNÍKU TEMATICKÉ LITERÁRNÍ SOUTĚŽE AF 167

Co si budeme nalhávat, v tomhle ročníku to zase tak velká sláva nebyla. Ani co do množství soutěžících, ani se kvality týká. Bylo-li to způsobeno tématem „Klíčem je energie“ nebo něčím jiným, těžko soudit.
       Sešly se celkem 24 příspěvky, nechce se mi ani říkat povídky, protože většinou jsou to, dejme tomu, texty. Účastnilo se 16 autorů, z toho 5 z Moravy a 3 ze Slovenska, Z Brna samotného byli dva soutěžící.
       Poprvé však došlo ke stoprocentní shodě poroty, pokud jde o pořadí na prvních třech místech. Je třeba podotknout, že právě jen tři povídky byly natolik kvalitní, že se z toho ostatního absolutně vymykaly. A povídka, která nakonec zvítězila, nejen že jediná perfektně vyhověla zadání, ale navíc je dobře napsaná. Kdybychom chtěli být přesnější, mezi prvním a druhým místem by letos musela být větší mezera, než bývá obvyklé. Autorkou vítězné povídky je žena a moje mínění o jejích dvou textech, jimiž se zúčastnila III. ročníku, už letos nemohu opakovat. A to je moc dobře. Tak tedy:
       První místo obsadila Ingrid JELÍNKOVÁ z Prahy a kromě trofeje zlaté ANTIGE získala i právo používat titul „zlatý kandidát AF 167“, může tedy psát Au-CAF za svým jménem. Vítězná povídka se jmenuje Už neprodám Slavíka a růži.
       Potlesk, prosím! První žena - vítězka naší soutěže!
       Druhý je letos opět (!) Josef PECINOVSKÝ, Au-CAF. Za povídku S dovolením, měsíčku ledne si z Brna do Štětí odveze další stříbrné ANTIGE.
       Také třetí místo obsadil shodně s loňským rokem Jan POLÁČEK, Au-CAF, z Rudné u Prahy. Do jeho sbírky přibude tak druhé měděné ANTIGE. A tentokrát za povídku Senzuálně zacilující seance.
       Obě povídky vcelku vyhověly tématu, Pecinovský o něco lip, Poláček však od tématu více uhýbá a text se mu poněkud „rozvedl“.
       Letos jsme se rozhodli nestanovovat další pořadí, protože mezi zbývajícími povídkami lze jen těžko shledávat nějaké výraznější rozdíly v kvalitě. Proto jsme zřídili kategorii povídek, které ještě bodovaly. Vešlo se tam celkem 8 povídek: Stanislav Andrej s z Pardubic - Splněný slib. Radek Dojiva z Brna - Uplatnění nových vědeckých poznatků při řešení základní filozofické otázky. Jaroslav Kováčik z Dunajskej Lužnej - Ekológia, Jaroslav Mostecký z Olomouce - Když dítě doroste, tak rodiče pláčou. Jana Novotná z Brna - Budeme šťastní? Libor Sedlák z Lubné - Brněnský veletrh 2551. Antonín Šťastný ze Žďáru nad Sázavou - Danajský dar. Pavel Urban z Haliče - Dobré načasovaná „časová“ bomba.
       Jako loni přejeme i letos vítězům další výrazné úspěchy na poli české sci-fi a všem ostatním dobré povídky.
       A budeme se těšit na pátý ročník soutěže AP 167.
-krab-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK