Logo rubriky
89/1912.txt
  Cony (další) (69)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 12/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

SILCON '89 aneb

JAK ALEŠ KOUPIL AUTO

Každoroční setkání slezských fanů „Silcon 89“ se jako každoročně konalo v Katovicích poslední víkend v květnu. V Polsku v té době oslavují církevní svátek Božího těla, takže to tamější fany stojí o den dovolené miň. Jelikož nás se Slaským klubem fantastyki spojuje dlouholetá družba a přátelské svazky, obdrželi jsme jako vždy pozvání na tuto velice hezkou akci.
       Pozvání byla zde, lidé se přihlásili, složili čtyři stovky a mohlo by se jet. Jenže - kde vzít minimálně tři automobily, které by na con odvezly dvanáct lidí? Ať jsme počítali, jak jsme počítali, měli jsme k dispozici jen Dittmarova trabanta. Pak se přihlásil otec jednoho našeho člena, pan Kalina, který měl vlastní „zaproszenie“, že by se do Katovic také rád podíval a že na wartburga. Pořád ale scházel jeden vůz. A tu se projevilo nadšení a fandovství našeho sice neoficiálního, o to ale uznávanějšího šéfa Aleše Kovala - rozbil prasátko, něco si vypůjčil a pouhé dva dny před, objezdem zakoupil mírně ojetou Škodu 120. I takové fany máme.
       Ve čtvrtek 25.5. jsme se ráno sešli u místní směnárny, vyměnili zanedbatelnou částku domácí měny „a polskou valutu, nakoupili tekutý chléb a jiné pochutiny, bez potíží překročili hranice v Bohumíně a zanedlouho byli na místě, v dobře známém Středisku polských harcerů nedaleko chořovského stadionu.
       Hned po vystoupení z vozů nás čekalo příjemné překvapení v podobě Evžena Jindry, dorazil před námi a na jeho pokoji za tu dobu stačila vyrůst dosti značná hromádka knížek? většinou klubovek. Docela je mi ho líto, když si uvědomím, jak to pak musel tahat do Prahy, Nepletu-li se, měl těch knížek nakonec tři nebo čtyři tašky.
       Conu se zúčastnilo asi tri sta, z výjimkou Evžena a naší skupiny pouze domácích fanů. Na rozdíl od loňského Polconu, konajícího se tamtéž, měli pořadatelé daleko více času a byli odpočatější, proto jsme si s nimi také mohli daleko víc po vykládat. A bylo o čem. Vzhledem k tomu, že se u našich severních sousedů o týden později konaly volby, o nichž se snad nemusím sířit, se diskuse týkaly spíš politiky než fantastiky - ale došlo i na ni.
       Častým hostem na našem pokoji byl, kromě katovických fanů - hlavně Piotra Raka - známý spisovatel Marek Oramus, redaktor nakl. Iskry a šéf edice Fantastyka-Przygoda Mirek Kowalski, který si postěžoval, jak hrubě se k němu choval personál na ruzyňském letišti, navštívila nás i Dorota Malinowska, Edmund Wnuk-Lipinski, Jacek Rodek. Rozhovory tedy byly plodné a zajímavé.
       Videa bylo tentokrát méně než jindy. Katovický klub byl totiž nedlouho před Silconem vykraden a přisel o víc než sto kazet. Přesto ale jsme viděli několik velice zajímavých filmů. Za největší zážitek považuji Kubrickův film, Dr. Strangelove - starý, černobílý, presto ale stále ještě schopný nám něco říci. Zážitkem byl i půvabný film Willow horror Christine a třetí díl Hvězdných válek - tentokrát ovšem na širokém plátně, s titulky s stereofonním zvukem. Mimoto šlo hodné horrorů a bohatá projekce fantasy filmů.
       Na dražbě měl největší úspěch Tolkienův Pán prstenů, prodal se za dvacet osm tisíc zlotých. Já si doplnil chybějící čísla Fantastyky. Mimochodem, nemáte někdo třetí číslo z roku 1982? To jediné mi chybí.
       V neděli 28.5. jsme nasedli do vozů, vzali sebou i Evžena, a vyjeli domů. Na hranici jsme čekali pouhé čtyři hodiny, Aleš pak Evžena hodil na nádraží a my byli doma. Už se zase těšíme na příští rok.
J. Pilch
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK