Logo rubriky
5/1990
  (79)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 7/1990  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

CO ČTOU BRATŘI SOVĚTI

Klub přátel SF v Omsku uspořádal anketu o nejlepší science fiction vydanou v Sovětském svazu v roce 1988. Anketní lístky jsou rozesílány do více než stovky sci-fi klubů po celém SSSR. Mezi romány bezkonkurenčně zvítězila díla bratří Strugackých - Slimák na úbočí a Obtěžkáni zlem aneb Po čtyřiceti letech, která vycházela na pokračování v časopisech Smena, resp. Junosť. Na pátém místě se pak umístila jejich próza výprava do pekel, kterou napsali pod pseudonymem S.Jaroslavcev. Na třetí a čtvrté místo se vklínili Olga Larionovová (Hvězdička na čele) a Kir Bulyčev (Osada). Teprve na šestém místě se umístil poprvé v SSSR vydávaný román Jevgenije Zamjatina My. Nás může těšit, že dva ze tří románů bří Strugackých si lze přečíst už česky třetí se překládá a také román Olgy Larionovové vyjde v tomto roce česky pod názvem Znamení kentaura.
       Mezi zahraničními autory nejvíce hlasů získaly romány Roberta Sheckleye (Také civilizace), Stanislawa Lema (Mír na Zemi) a Rogera Zelazného (Alej věčného zatracení). Teprve na 5. a 8. místě se umístily dlouho zakazované antiutopie George Orwella (Zvířecí statek) a A.Huxleye (Konec civilizace). Z dalších známých autorů se v první desítce objevili ještě S.Lem, K.Vonnegut, S.King (dvakrát), A.C.Clarke a F.Kafka.
       Co se týče povídek - v zahraniční oblasti zvítězil Stephen King před Cliffordem D.Simakem a Harry Harrisonem. Mezi vítězné anglo-americké autory se podařil vklínit S.Lemovi (čtvrté místo).
       Za nejlepší sovětské povídky roku považují fanoušci Vyhnání běsu od A.Stoljarova (vyšla v časopise Prostor), Pozvánku na noční lov od V.Michajlova (sborník Peščera ostraženij) a dvě povídky S.Loginova - Stráž průsmyku (Těchnika moloděži) a Gans - lovec krys (sb. Děn sveršenyj). Na dalších místech se umístil K.Bulyčev. V.Rybakov, A.Izmajlov, L.Pidorenko, V.Babenko a manželé Lukinovi - tedy vesměs i u nás známá jména.
jo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK