Logo rubriky
7/1991
  (89)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Pidicon

       Egon se rozhodl, že uspořádá Pidicon.
       Egonovi Čiernému není radno odporovat, je totiž vskutku neobyčejně tvrdohlavý. Když mě tedy vybídl, abych přemluvila své syny k tvorbě cen, neodporovala jsem. Raději jsem mu na poslední chvíli sdělila, že vytvořili přesně jednu. Byl to jakýsi abstraktní výtvor, cosi mezi raketou a kobylkou luční, z takové té divné modelíny, která se vaří natvrdo - už zase jsem zapomněla, jak se té hmotě říká!
       Dostala jsem tedy za úkol přemluvit své syny, aby si zahráli na mimozemšťany, k čemuž se ale nechal ukecat jen ten mladší. Kromě toho jsem si nějak zafixovala, že začátek je ve dvě hodiny, takže jsme přišli pozdě, právě když povídal Ondrej Neff. Trnula jsem, aby mu kluci nesdělili, že u nás v rodině se mu říká Muf (můj muž tak kdysi přečetl jeden jeho podpis a kluci mysleli, že jim píše kuře Muf ze Studia Kamarád). Nu, tohle faux pas neudělali, zato se s ním syn David pustil do diskuse o příčinách vysokého zásobení cstovatelů alkoholem ve Vernových románech. Do této diskuse plodně přispěl i Honza Kantůrek informacemi o výhřevnosti jednotlivých druhů alkoholu (můj syn totiž usoudil, že alkohol se koneckonců nemusí jen pít, ale nouzově se na něm dá i vařit). Potom Neff k mé úlevě vymizel - kuloárové diskuse jsem se bála, a já šla z úlevy na jednoho rumajzlíka a potom namaskovat mladšího syna za emzáka. Syn mluvil jako „rodylá Ceska“, a když honem nevěděl, co by řekl, vracel míček stylem „co to být alkohol“ - ta alkoholická debata na dětech zanechala stopy! Otázky mu kladla čtveřice vybraných dítek - novinářů, přičemž za Rudé právo tam byli dva. Jelikož můj starší syn holt svého bráchu zná, novinářskou soutěž vyhrál, a své dílko, křížence kobylky s raketou, si odnesl zpátky domů.
       Moc pěkná byla i beseda s Honzou Kantůrkem o šíři záběru a témat SF, která se stočila na téma robotů, a skončila četbou povídky V.Vlka Věrný sluha.
       Akci sponzorovala AFSF, čímž umožnila vydání Pidifanzinu s pracemi účestníků (pro vášnivé sběratele fanzinů má klub J. Vernea k dispozici několik posledních výtisků), a občerstvení. Ikarie věnovala odznaky a plakáty, KJV práci a klubové odznaky.
       Můj syn původně huhlal, proč právě on nmusí dělat emzáka. Abych ho potěšila, řekla jsem mu, že to už má na věky za sebou. Zadumal se a pravil: „Vždyť mi můžeš za rok udělat jinou masku, ne?“
       Z čehož plyne, že Egon a SF dokáže skutečně zblbnout i nevinná dítka, neboť den poté mě kluci zatáhli do posilovny, aby z nás ze všech byl Conan.
Carola’B
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK