Logo rubriky
7/1992
  Cena Karla Čapka (další) (101)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

Nazdar, Interkom.

Objavil som tu v Literárnych novinách zaujímavosť, ktosi zobral našu CKČ. Ono neviem, či sa s tým dá niečo urobiť, ale bolo by hádam dobré aspoň upozorniť fanov, aby si neplietli obe súťaže. Snáď by koordinačná komisia vedela čosi urobiť v tejto veci, nech si tam napr. pripoja LCKČ, čo jest Literárna cena Karla Čapka. Snáď by ktosi kompetentný z Koordinačnej komisie mohol čosi napísať aj do Literárneho týždenníka.
Zdraví Egon Niczky
Cena Karla Čapka
       Mestský úrad, Slovenské liečebné kúpele, Mestské kultúrne stredisko v Trenčianskych Tepliciach v spolupráci s Českým kultúrnym strediskom v Bratislave pozývajú na slávnostné odovzdanie Ceny Karla Čapka pre rok 1991, ktoré sa uskutoční 25. mája 1992 o 19,30 v kine Prameň v Trenčianskych Tepliciach.
       Cena Karla Čapka sa udeľuje za popularizáciu života a diela Karla Čapka na Slovensku a praktické uplatňovanie myšlienky česko-slovenskej vzájomnosti. Cena pre rok 1991 bude udelená akademikovi Milošovi Tomčíkovi.
Literárný týždenník,16.5.1992, č. 21/92.
       Ahoj Egone,
       dík za upozornění, uvidíme, co se s tím dá dělat, zatím máme málo informací, nejen o CKČ udělované v TT (bylo by dobré sehnat adresy zmíněných institucí), ale i o té naší.
       Pokud si vzpomínám, byl první ročník CKČ kýmsi povolen, pokud to však bylo ministerstvem kultury, pak šlo jen o povolení české, neb federální MK snad nikdy nebylo (a dnes poprvé toho lituji). Povolení ale ještě nemusí znamenat registraci.
       A pokud by i CKČ byla někde registrována, není jasné, pod jakým názvem, neb první (nultý) ročník byl ohlašován nějak podobně jako Literární soutěž o Cenu Karla Čapka (v oboru science fiction). Dokud se národní con pořádal v Pardubicích, tvářila se CKČ jako svazácká aktivita podporovaná Městským kulturním střediskem a nebylo třeba, ani možné nějak více akci institualizovat, SSM by to chápalo jako vměšování do svých vnitřních záležitostí.
       Po vyhnání (odsunu) Parconu z Pardubic se CKČ ocitla v „právním vakuu“, pokud se rovnou nestala ilegální. To jsme se ale nechtěli dovědět a tak jsme se na to pro jistotu nikdy neptali.
       Bohužel jsme nic nepodnikli ani po Velké listopadové a ztrácet dnes čas stykem s úřady by mělo smysl, pouze pokud by kynula naděje na nějakou dotaci. A bojím se, že od státních institucí hned tak nějaká nebude, i kdybychom se snažili, jakože tak nečiníme.
       Ze strany „slovenské CKČ“ se neobávám žádného ohrožení a ani se neobávám, že splete fanoušky. Nejde totiž o soutěž, ale spíše o anketu či vyznamenání. Domnívám se, že postačí organizátory upozornit na jedenáctiletou existenci „autentické“ CKČ, a požádat je, aby zprávy o své existenci formulovali tak, aby byla vyloučena záměna.
Zdeněk Rampas
sekretář CKČ
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK