Logo rubriky
3/1993
  Fandom (další) (107)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Karlovarská sci-fi scéna

       Karlovy Vary a okolí, to je velmi zajímavá oblast hlavně co se týká sci-fi. Vychází zde 8 fanzinů. Big Bang, Small Bang, Ujo, Phoenix, Slimer, Járův fanzin, Když prší a ODPAD. Ještě podivnější je, že těchto 8 fanzinů vydává 5 lidí. A nejsou to jen tak ledajaké publikace. SMALL BANG je týdeník, UJO vychází pokaždé jinak, JÁRUV FANZIN je cizojazyčný a ODPAD je zvukový. Myslím, že máme na co být pyšní - jsme tvůrci několika českých rarit. Položme si ale otázku. Je to správné? Netříští se naše tvorba na úkor kvality? Nebylo by lepší dělat jeden nebo dva fanziny opravdu pořádně? NEBYLO!!! Takových je v republice spousty a asi by nás to ani nebavilo, protože každý z nás k tomu má jiný přístup. Velký počet nám umožňuje experimentovat a vybíjet všechny své nápady. Právě v dnešní době určité stagnace ve výrobě fanzinů musíme neustále přicházet s něčím neopotřebovaným. Doufám, že touto cestou dodáme české sci-fi novou krev. Jediná překážka jsou finance, ale takový je už údel nezávislé kultury.
       Vraťme se zpět k našim fanzinům. Povím vám o nich něco bližšího. Big Bang vychází dvakrát do roka v rozsahu 50 - 80 stran, způsob tisku: Vallset. Small Bang vychází každý týden, je to 1 oboustranná A3 zmenšená na A4, obsahem jsou různé drby, zprávičky a důležitá sdělení. Ujo, to je pochybný plátek lidí chabé vůle. Každé číslo vypadá úplně jinak než to předchozí. Phoenix je literární revue s prvky sci-fi, vychází každý rok v rozsahu 20 - 50 stran. Slimer je úplně nový fanzin z Horního Slavkova. Járův fanzin je jedna A4 v 6-ti jazycích. Když prší je také formát A4 a je psaný ručně a konečně ODPAD aneb kontrasty je zvukový fanzin. Celkově působí jako melodrama.
       K natočení této nahrávky mne přivlekla lákavá možnost zvuků. Ve sci-fi zatím takřka nevyužitého. Nevěřili byste, co se s tím dá všechno dělat. Jediné, co mě omezuje, je technika a mé schopnosti. Rád bych využil této příležitosti a omluvil se některým účastníkům Miniconu 92 za to, že jsem je otravoval s diktafonem a dotěrnými otázkami z nich pášil odpovědi. Odpusťte mi to, ale byly to mé první interwiew.
Miroslav V. Hradílek
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK