Logo rubriky
2/1993
  Recenze (další) (107)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 3/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Touha po něčem lepším

Zdá se, že se situace na našem trhu se sci-fi knížkami dostává do stavu běžného na Západě. Zatímco se „zaběhnutá“ nakladatelství horečně snaží dohnat čtyřicetiletý dluh v akčních sci-fi příbězích a ve fantasy, nakladatelé pracující spíš pro vlastní potěšení než pro horentní zisk si občas dovolí pro užší skupinu čtenářů vydat práce, nad kterými se dá přemýšlet.
       Jednu takovou publikaci vyprodukovalo nakladatelství Slan, reprezentované Ladislavem Peškou. Obsahuje dvě novely Robera Silverberga - Návrat domů a Gilgameš v pustinách. První z nich je kouzelná podobenstí o člověku-poutníku, hledači nového a lepšího. Je to přímo oáza mezi krutými, krvavými a všelijak poničenými fantazijními světy budoucnosti, poetika blízká atmosféře Simacova Města. Žádná vypulírovaná Utopie - jen všudypřítomná touha na hranici snů a reality, touha po tom lepším v nás. Touha po něčem, co možná přijde až po miliónech let, ale co již dnes ukazuje drobné křehoučké výhonky.
       Gilgamešovi v pustinách by se měli širkým obloukem vyhnout všichni nekritičtí obdivovatelé Conana a jeho autora. Také pro ortodoxní věřící musí být představa nebe-pekla plného dušiček zuřivě budujících svůj vlastní trest v podobě společnosti, ze které přišly, dost šokující. Přitom jde zjevně opět o metaforu - autor využívá tohoto bizarního prostředí ke kladení zdánlivě prostých a odtažitých otázek: Kdo jsme? Kam jdeme? Existuje dobro?
       Možná jsem se chytil do tradiční pasti komentátorů a snažím se autorovi podsouvat motivy, které ho ani ve snu nenapadly. Možná v každém ze čtenářů proudí jiné otázky - a jiné odpovědi. Jedna je však jistá. Pokud nepatříte mezi pouhé hltače a najdete si v dnešní bláznivě pádící době čas i klidné místo na četbu dobré knížky, přečtěte si tenhle útlý paperback. Nebudete zklamáni.
       (Robert Silverberg: Návrat domů. Gilgameš v pustinách. Vydal Slan 1992. Obálka Teodor Rotrekl. 92 str., 27 Kčs).
Vladimír Mátl
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK