Logo rubriky
2/1993
  Fantasy (další) (107)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 3/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Andrzej Sapkowski: Zaklínač. Stříbrný meč

Kniha obsahuje pět fantasy povídek polského autora, úvodní příběh Zaklínač si mohli čtenáři Ikarie přečíst v říjnovém čísle. Ve čtyřech prvních povídkách vystupuje zaklínač Geralt z Rivie, který cestuje po světě a zabývá se odčarováváním nebo prostě odstraňováním duchů, vlkodlaků a jiných podivných bytostí, které ztěžují lidem život. Geralt a jemu podobní nejsou oblíbeni ve svém okolí, lidé je mají mnohdy za nájemné zabijáky, kterých je lepší se stranit. Zaklínač Geralt žije jako tulák a samotář, jistě i proto, že je nadaný mimořádnými schopnostmi i pronikavým intelektem.
       Svět, v němž se Geralt i ostatní postavy pohybují, je fiktivní, autor se pokusil vybudovat zvláštní scénu pro svoje příběhy a vydal se přitom vlastní cestou. Přestože se nechal inspirovat i mytologiemi západních a severných národů (druidoví, elfové), v povídkách jsou i stopy slovanského prostředí, jak na to ukazují některá vlastní jména (Velerad, Venimíra, Radim, Drabodar).
       Schéma většich příběhů je pohádkové, autor s ním ale pracuje po svém a někdy i dost svérázně, jako např. v povídce Zrno pravdy, která se zpočátku odvíjí přesně po vzoru své předlohy, jíž je známá pohádka o krásce a netvorovi. Je zde zpustlý dům uprostřed lesa, růžový keř i netvor, kterého jeho sídlo na slovo poslouchá a plní jeho rozkazy. Jenže netvor jménem Nivellen má trochu jiný osud, než jeho pohádkový vzor. Především v jeho případě nefunguje osvědčený návod, že polibek dívky mu vrátí jeho lidskou podobu. Dívky přicházejí - a s nepořízenou zase po roce odcházejí. Navíc Nivellen po nějaké době už ani nestojí o to, aby se něco změnilo na jeho zakletí, život s krásnými dívkami mu vyhovuje a ani jeho nestvůrný vzhled mu už nevadí, protože současně s ním získal i nebývalou fyzickou sílu a železné zdraví: „- A zuby? to bys nevěřil, jaké jsem měl zkažené zuby. A teď? Překousnu nohu od židle jako nic. Chceš, abych překousl nohu od židle? - Ne, radši ne. - To je dobře. - otevřel netvor tlamu. - Děvčatům se líbilo, když jsem se před nimi předváděl, takže v domě nezůstalo moc použitelných židlí.“ Geralt se ale nespokojuje s Nivellenovým líčením událostí a nakonec odhaluje, že současná paní začarovaného domu je vampýrka, která přepadá a zabíjí pocestné. A ůpo tomto nečekaném překvapení následuje ještě jedno, daleko nečekanější. A to všechno se stane během jediného dne.
       V průběhu jediné noci se odehrává i Otázka pravdy. Na hostině, na hradě královny Calanthé, se má objevit podivný host s velmi podivným požadavkem a Geralt má být po ruce, kdyby se události vyvinuly nečekaným směrem.
       Teprve v poslední povídce Cesta, z níž se nevrací postava Geralta chybí, jeho roli protivníka všeho zla zde přebírá léčitelka Visenna, která se staví do čela boje s nestvůrou, kterou stvořil mág Fregenal.
       (Andrzej Sapkowski: Zaklínač. Stříbrný meč. Winston Smith, PrahA 1992. 221 stran, 35 Kčs.)
Marek Küchler
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK