Logo rubriky
11-12/1993
  (113)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Pokračování komentovaného a zkráceného dopisu
J. Vaňka, jr.:

       To bylo všechno, co mi v IK vadí, a teď ještě pár slov o tom, co mi v něm CHYBÍ. Možná mi pravidelným zasíláním zevšedněl, ale mám pocit, že mu poslední dobou přece jen něco schází oproti stavu před rokem a půl. Jistě, všechny příspěvky jsou výborné, ale o to právě jde: IK je jen sbírkou jednotlivých příspěvků. Chybí mu redakční práce, která by dodala celkové zastřešení, nějaký sjednocující princip v moři různorodých článků. Prostě by mělo být poznat, že IK není jen „Všechno, co nám napíšete“, ale něco víc.
       Já vím, že už tak máte dost práce s administrativou a tiskem, ale ono toho není třeba zas tak moc. Dvě tři stránky se stálými rubrikami, prvek spojující různá čísla a dávající najevo, že IK ví, kam jde - že vůbec někam jde a chce jít.
       Bohužel v IK se zatím nedaří skloubit aktuálnost s požadovanou koncepčností, která by i nám udělala radost. Příkladem může být i toto číslo IK. Na poslední chvíli se dohodl Minikon. Je třeba dát o něm vědět a na výrobu (redakční zpracování a sazbu) tohoto IK je jen jeden víkend. Původně jsme chtěli počkat na zprávu z podzimní podady SF klubů v Březové nad Svitavou a vzít si k srdci některé návrhy z následujících odstavců, snad příště.
       Mě jako příslušníka té nejmladší generace například zajímá historie. IK vychází skoro deset let, jistě by se našly zajímavé dobové články. Nebo by stačily obyčejné vzpomínky na ty časy. (Mimochodem, dostal se mi do ruky Literární měsíčník z června 88, kde O. Neff rekapituluje situaci v našem SF hnutí 10 let po historické výzvě L. Součka. Právě vy v redakci jste nejpovolanější napsat něco „... a ještě po pěti letech“.)
       Velmi podnětný žánr je rozhovor, je škoda, že se v IK skoro nevyskytuje.
       Co takhle nějaká hitparáda nejúspěšnějších knih? Navrhoval bych napsat něco o IK samotném. Jistě nejsem sám, koho zajímá, jak na čem se IK vyrábí (kdo třeba přepisuje do počítače mé recenze, když nějaké pošlu?), jaký je jeho náklad, kolik odběratelů je z Prahy a kolik ze Slovenska. Teď o prázdninách jistě budete mít víc času.
       Prázdniny jsou za námi, já (ZR) jsem je ztrávil při budování střechy budoucího SF archivu, někdy v megalomanském ošiali nazývaném SF muzem.
       Honzo najdi si někdy čas k návštěvě redakce a udělej rozhovor na téma vzniku IK.
       Předpokládám, že aspoň část mého dopisu přetisknete, obračím se tedy na ostatní čtenáře: i vy posílejte své názory, návrhy na podobu IK, ale hlavně příspěvky. Jaký Interkom si uděláme, takový budeme mít. Za sebe slibuji, že v létě zintenzivním recenzní činnost (něco možná přiložím už k tomuto dopisu, stačím-li to napsat) a také sepíši své zážitky z cesty do Ruska, kam se mi v červnu poštěstilo dostat.
Jan Vaněk, Jr., Praha
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK