Logo rubriky
11-12/1993
  (113)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Nekatastrofální pozdně čtvrtohorní vrásnění v Jeseníkách

Jak se dočítáme v okrajníku „Kde se dobře žije“ Ondřeje N., došlo po PARCONu k ojedinělé geologické události: jeho dějiště Šumperk původně ležící a nazývané „Branou Jeseníků“ se iniciativou MF DNES nečekaným, pozdně čtvrtohorním vrásněním bez katastrofálních důsledků přesunul v 31. týdnu letošního roku do pásma Orlických hor.
       (Pramen: víkendová příloha MF DNES z 31. 7. 1993, str. 12)
       Předchozí stav:
       Orlické hory a podhůří
       Oblast Orlických hor a podhůří je dána hranicí probíhající od státní hranice při vrcholu Kralického Sněžníku jihozápadně přes Králíky a Štíty k Lanškrounu a Anennské Studánce, dále míjí Litomyšl, dotýká se Vysokého Mýta, obrací se k severu až k severozápadu přes Choceň a Týniště nad Orlicí k Opočnu, odtud pokračuje na severovýchod, kde obchází Nové Město nad Metují a nad údolím Olešenky směřuje opět k státní hranici...
       Podle administrativního členění ČR je v podstatě o východní, resp. severovýchodní část Východočeského kraje, zahrnující téměř celé okresy Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí, a pouze okrajově se na jihu dotýkající okresu Svitavy a na severozápadě okresu Náchod.
       (Pramen: Orlické hory, turistický průvodce, Olympia 1988)
-jv-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK