Logo rubriky
13/1993
  (114)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Kedrigern a svět válečného kladiva

Nabídka vydavatelství POLARIS na rok 1994

       Kromě dalších šesti čísel dnes již dostatečně známého magazínu Fantasy & Science Fiction nabízí vydavatelství POLARIS svým čtenářům zejména dva knižní cykly. Ačkoliv jsou naprosto odlišné, oba spojuje stejný žánr a s oběma už se čtenáři měli možnost seznámit.
       Tím prvním je série knih Johna Morressyho o čaroději Kedrigernovi a jeho ženě Princezně. Ti, kdo četli knihu Kedrigern a hlas pro Princeznu, vědí, že Kedrigern je sto šedesát let mladý mistr magických věd, specialista na odeklínadla a protikouzla a velice domácky založený muž. Naproti tomu Princezna má ráda společnost, miluje cestování a není ji nepříjemné, když jí lidé oslavují a chválí. Jelikož se hned v prvním díle zbaví nejen své žabí podoby, ale i žabího kvákání, může si toho všeho užívat dle libosti.
       Tedy alespoň až do začátku druhého dílu, kde dostane ten neblahý nápad uspořádat u příležitosti Čaroconu (ano, i čarodějové mají své cony; sabaty jsou spíš pro čarodějnice a schůze pro zlotřilé alchymisty) večírek. Připočteme-li k čtenáři INTERKOMU dobře známé atmosféře takovýchto podniků ještě velký džbán Sliny bahenní zmije lesní čarodějnice Bess, není se co divit, že výsledkem jsou parohy na hlavě jednoho zaklínače, dva čarodějové proměněni v mouchy, jiní dva v sochy a Princezna - opět v ropuchu. Víc už vám o Kedrigernově spletité výpravě neprozradím; jen to, že se jí zúčastní ještě velice muzikální princezna Lalloree, bojovník, obr, panoš, rytíř, pěvec, černokněžník, zmetek a skřítek, že při ní Kedrigern musí čelit i samotnému Smrti - a že všechno dobře dopadne. Princezna je zase krásná Princezna a Kedrigern se může těšit z pohodlí domova. Samozřejmě, čtenář jistě tuší, že jenom do začátku dílu třetího. Tam totiž Hamarak objeví kouzelný meč, Panstygii, velký černý břit západu, přáteli známý jako Luisa a Princezna dojde k přesvědčení, že nejvhodnějším dárkem k tříletému výročí svatby je kouzelná hůlka. Jak spolu tyto dvě věci souvisí vám opět neprozradím. Dozvíte se to v knize Kedrigern a kouzelná hůlka. Kniha Kedrigern doma a na cestách sestává z kratších povídek, jejimiž hrdiny nejsou jen Kedrigern a Princezna (i když většinou ano), ale například i Kedrigernův irský kolega Conhoon, poněkud roztržitý Belsheer, zrádný Grizziscus a nešťastná Moggropple se svými pěti dvojnicemi. Pokud čtenář očekává, že i jejich příhody budou spíše nevážného charakteru, nebude zklamán.
       V knize Kedrigern a kouzelný pár se mistr odeklínadel střetne s problémem, jež je zcela mimo jeho obor - v náhlém hnutí mysli totiž přislíbí vyléčit párek vlkodlaků, z nichž jeden je navíc královskou dcerou. Jako by toho nebylo dost, musí navíc ještě čelit dvorním intrikám svého závistivého kolegy, démonům, zlu poutajícímu tajemný klášter v horách a možná i samotnému Knížeti temnot. Na své si přijde i Princezna, která se pro změnu utká s vilným králem a zlopověstným Černým šaškem. Osudy hrdinů dospějí ke svému konci (šťastnému, jak jinak) v knize Pozornost pro Kedrigerna. V překotném sledu dobrodružství a událostí se čtenáři dozví, jestli čaroděj Belsheer zůstane včelou, jak se doopravdy jmenuje Princezna a jak dopadne Kedrigernovo druhé setkání se Smrtí.
       Všech šest dílů vyjde v cca dvouměsíčních intervalech, v jednotné úpravě a skvělými obálkami pí Zdenky Bouškové a cena každého z nich se bude pohybovat kolem 50 Kč.
       Z trochu jiného soudku jsou knihy z britského cyklu WARHAMMER, které jsme českým čtenářům představili počátkem roku 1993 sbírkou povídek Vlčí jezdci. Tentokrát vám nabízíme dva románové cykly: trilogii Davida Ferringa Konrád o boji zastánců dobra proti temným silám Chaosu a zatím dvoudílný cyklus Jacka Yeovila Drachenfels (ti, kdo četli sbírku Vlčí jezdci, už jistě něco tuší z povídky V Šedých horách zlato není). Knihy začnou vycházet v druhé polovině roku 1994 a rádi bychom jim věnovali samostatný článek.
       Všechny výše uvedené knihy samozřejmě koupíte ve specializovaných knihkupectvích (např. Fancentrum a U jednorožce v Praze, Miraco v Ostravě nebo RSC v Plzni) nebo si je můžete objednat přímo na adrese vydavatelství POLARIS. Tamtéž si můžete předplatit i magazín F&SF nebo INTERCOM.
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK