Logo rubriky
5/1996
  (135)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jarní porada SF klubů

se koná 26.-28. 4. v Březové nad Svitavou, tradičně již v penzionu Pohoda.
       Najdete to snadno, pokud přijedete vlakem, určitě s vámi vystoupí nějaký dlouholetý účastník, pokud ne, na první křižovatce uvidíte šipku k penzionu Pohoda.

Jak číst tento IK

Jak již mnozí z vás asi postřehli tento Interkom vám po vzoru pracích prášků a jiných domácích nezbytností přináší hned DVA časopisy v JEDNOM balení.
       Nebojte se, že se nám tak oknem vrací před nedávnem dveřmi vyprovozený Kvark (i když, kdyby nás trik s dvojčasopisem napadl dřív, asi by tu s námi ještě byl). Vodpal je (alespoň doufáme) pouze jednorázovou reakcí na množství avantgardna, které se na nás valí z některých příspěvků, reakcí a odpovědí. Jeden přispěvatel strávil nějaký čas v náboženské komuně, druhý zase proniká do hlubin svého já, třetí se transformuje ve svérázného SF mesiáše, leč nepřinášíme tyto články proto, abyste je (tam) následovali, spíše naopak. Správný scifista si po přečtení Vodpalu jen lépe uvědomí, že jediný reálný svět (musím snad dodávat, že svět SF?) je lepší než každý únik do výše naznačených oblastí.
       (Doufám, že to tak bude pochopeno, vzpomněl jsem si teď na jiný dvojčasopis, loňskou Poslední dávku, který svou „cenzurovanou pornoobálkou“ upozorňoval na komerční podbízivost mnoha periodik a přivedl nás ke groteskní komunikaci s natvrdlým tatíkem naší nezletilé čtenářky.)
       V článku Michala Klodnera se nám opět objevuje ohlas diskuze o fašizmu. Asi by už chtělo vyjasnit, co si pod tímto pojmem máme představovat. (Např. Honza Vaněk jr. jej pro současnou dobu definuje jako extrémní populismus.) Jinak se fašismus objevuje jako nálepka všude tam, kde je třeba omezit absolutní svobodu, kterou pro sebe požadují postmoderní radikálové. Pokud by ale existoval režim (a v něm morální klima), který by přinutil Micka a Mallory z Takových normálních zabijáků, aby se jen v koutě užírali (a ze svého hlediska promarnili život), místo aby se osvobodili vražděním nablblých malých lidiček, našel bych na něm určitě spoustu sympatického, i kdyby na něj všichni intelektuálové lepili cedulky POZOR FAŠISMUS. Domnívám se, že i onen skotský lovec dětí by za královny Viktorie hledal chybu u sebe a nemyslel si, že mu společnost něco dluží.
       Několik článků z tohoto a minulých čísel (a to ještě nevíte, co chystáme dál) by jejich autoři snadno uplatnili i v časopisech, které platí honoráře (o Nemesis ani nemluvím), pokud přesto publikují v IK, není to jen proto, že to považují za čest, ale i proto, že v Interkomu doufají nalézt vnímavější a komunikativnější čtenáře. Nezklamte je.

Vo tom manipulování

Nechtěl jsem článku JWP a odpovědi na něj věnovat více než jednu stránku a tak je možná málo srozumitelná. Řádek:
1. 425 6111– F. Novotný: Ramax znamená, že z 9ti porotců kategorie román 6 dalo Ramax na 1. místo, a po jednom na druhé až čtvrté. Celkově Ramax získal 425 bodů, tedy dvakrát tolik co práce Zdeňka Páva na druhém místě a skoro třikrát co Kybernátor na bramborovém. Dnes by asi zvítězil, stačilo vydržet.

Akademie SF, fantasy a hororu

Co říkáte výsledkům prvního kola? Některé jsou dost překvapivé (alespoň pro mne). Zcela jsem pominul Bradburyho sbírku Mráz a oheň a teprve její umístění mne přivedlo k jejímu prolistování a částečnému pročtení. Našel jsem tam staré známé, ještě z prafanzinu Vega, ale i pár vypalovaček, které jsem neznal.
       Mám dluhy u Kedrigerna, s Wetemaou si rovněž netykám, povídka Jardy Mosteckého v Ikarii mi nějak unikla a už dlouho mám rozečtené Soudné sestry, teď se mi posunuly v pořadí chystané četby.
       Potěšil mne úspěch povídkové sbírky Dům vědmy z vršku a brněnského časopisu Základna.
       Vám, milí akademici, musím nemilosrdně připomenout blížící se termín druhého kola Akademie, nečekejte, až dostanete formuláře a pokud máte zájem ovlivnit výsledky v té které kategorii, začněte číst a hodnotit.
Zdeněk Rampas
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK