Logo rubriky
7/1997
  Fandom (další) (146)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Porada

Tato akce, které se náš SFK účastnil ve své novodobé historii (tj. po roce 1990) poprvé, se koná dvakrát do roka. Jejím pořadatelem je ČS Fandom a daný SFK. V tomto případě SFK Macropulos Šumperk.
       Tato schůze má za cíl sjednotit dění ve fandomu, určit kdo bude pořádat v dalším roce Parcon, jaké další cony se budou conat. Také se zde hovoří o SF tvorbě, co kdo připravuje a jak se komu co podařilo provést. Například nějaký con. Panuje zde přátelsky nabroušená atmosféra, je možno potkat mnoho „zasloužilých“ scifistů (tzv. Dinosauři), ale i nastupující nové členy fandomu. To je i náš případ, ale přesto byl o náš SFK zájem. Velký. Vždyť jsme jim dali Parcon. Ale nyní již k dění na schůzi. Jak jste postřehli, je to akce třídenní. Vysvětlím proč.
       Chůze začíná v pátek, někdy odpoledne, kdy se „jedná v sekcích“, což představuje diskuse mezi dvěma a více fany, podpořené konzumací čehokoliv dostupného a tekutého. Oficiální část je až v sobotu. To aby se všichni stihli doručit na místo činu. Ale zpět k pátku.
       Do Šumperku jsem dorazil něco po páté odpoledne. Porada se konala v domově mládeže (tj. internát). Dostal jsem pokoj, k tomu další tři spolubydlící a připomínku, že by se mělo také něco vypít. Zařídil jsem se dle doporučení. Jak jsem již předeslal, o SFK Salamandr byl zájem, který ještě vzrostl po oznámení MiniPar(onu. Najednou jsem byl ve středu dění a z několika míst byl vznesen dotaz, zdali by jsme nechtěli příští rok spáchat Parcon. Jak jsem se dozvěděl, nikdo ho nechtěl v roce 1998 dělat. Taktně jsem odpovídal: „Uvidíme po MiniPar(onu.“ Což všichni akceptovali s uznáním.
       Velice živě se diskutoval problém letošního Parconu. Situace totiž vypadala vloni asi takto. Na Parcon aspirovali kluci z Chotěboře, ale protože nikdo nevěděl, jestli jsou schopni uspořádat takovou akci, zůstalo u Avalconu s příslibem Parconu v letošním roce. Ten nakonec dostala Spišská Nová Ves. A tak se, asi právem, cítila Chotěboř podfouknuta a v Interkomu se rozpoutala ostrá diskuse na toto téma. Vše to vyvrcholilo, když se na přihláškách na Avalcon 1997 objevil podtitul „Český PARalelníCON a motto: „Přece nepojedu do Spišské Nové Vsi, to dá rozum.“ To se, pro změnu, zjevně nelíbilo pořadatelům Parconu. A tak se vedly slovní velice ostré souboje, které v případě použití magie byly sto zlikvidovat své okolí. Naštěstí(?) jsme lidi a tak na nože nedošlo. Skončilo to u alkoholu. Vše nakonec vykrystalizovalo v sobotu na oficiální částí porady, kterou byla porada.
       Sezení zahájil doživotní prezident ČS Fandomu Zdeněk Rampas. Na programu bylo mnoho bodů (a mimo program ještě více), takže vás nebudu zatěžovat vším, vyberu to nejdůležitější. Mluvilo se o SFCD, tedy Scifi na CD. Bude, otázka kdy. Prezentovaly se cony, včetně Parconu - co tam tedy bude? Jedná se s Gerroldem, Dänikenem a Hasemaem, místo je pro cca. 400 lidí, prozatím přihlášeno 110, bude fantasy show a další. Bude-li čas a peníze, nebylo by špatné tam vyrazit. S tím i souvisí vyřešení sporu o Parcon. Kluci z Chotěboře uznali, že jimi použitá formulace je nevhodná a omluvili se. Za což sklidili potlesk a přihlášky na Parcon.
       A pak došlo na to nejdůležitější. Hlasování o udělení Mloka a Ludvíka. Tedy vezte, že Mloka získal Petr Konupčík ze Šumperka a Ludvíka si zasloužil Egon Čierny. Druhým důležitým bodem bylo oznámení kandidátů na Parcon 1998. Takže pozor. Na Parcon 1998 aspiruje SFK Salamandr Pardubice, jako konkurenta máme opět kluky ze Slovenska. O tom, kdo jej dostane se rozhodne na podzimní poradě. Ta bude opět v Šumperku, 17.-19.10. To bude po MiniPar(onu, takže se musíme vytáhnout. Rozhodně by nebylo marné, začít již nyní hledat vhodné sponzory.
       Posledním sobotním bodem byl EuroCon 1999. Kandidáti jsou dva. Němci, tuším že Dortmund (?) a naši kluci z SFK Nazca z Ústí na Labem. Diskuse se vedla kolem prezentace našeho fandomu na letošním EuroConu v Dublinu, kdo a jak to podpoří. Dalším problémem pak byl název. Návrhy, aby to byl současně i Parcon neprošly. Snad vyjímka, EuroCon na kterém udělíme CKČ. Nakonec se všichni dohodli a usmířili, protože pokud by nebyla podpora celého fandomu, tak do toho nikdo nepůjde. A to se týká i nás. Nevylučuji možnost, že někdy v létě 1999 se, jakožto SFK Salamandr, seberem a na čtrnáct dnů přestěhujeme do Ústí. O tom se rovněž bude více vědět na podzim.
       Když jsme všichni tak udobřili, bylo na místě to patřičně zapít. Z tohoto pohledu je porada velice nebezpečná akce. Jak pro peněženku, tak pro člověka. Zvláště pokud se bar jmenuje „U tří opilců“ a ti nesnesou nikoho, kdo nedrží v ruce obal s nějakým tím špiritusem. Nutno ale podotknout, že se tím velice pevně stmeluje kolektiv. Takže v sobotu večer se domluvilo několik dalších akcí a přihlásil se nám na MiniPar(on první účastník. Je jím Jarda Mostecký a další vlivní přislíbili účast!!!
       Takže se budeme muset hodně snažit, ať se ukážeme v tom lepším světle!
Randalf
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK