Logo rubriky
7/2000
  SF & F Workshop (další) (175)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Esoterický con v Rokycanech

       Název může být poněkud zavádějící – o skutečný scifistický con vlastně nejde. Za emblémem téhle akce nestojí žádný ze známých či méně známých klubů a populární tváře fandomu byste tu hledali marně. Přesto si myslím, že má s hromadnými srazy nás, nadšenců pro věci nepoznané, hodně společného, ať už co do formy nebo obsahu – že zkrátka má tu důvěrně známou moc přeměnit na pár dní kousíček našeho všedního každodenního světa ve svět docela jiný.
       Tentokrát se tím kousíčkem stalo gymnázium a sokolovna v západočeských Rokycanech – od ranních hodin šestého až po pozdní noční čas osmého července se sem sjeli všichni, kdo rádi nahlížejí do skrytých zákoutí lidské duše i všeho, co ji obklopuje a co sebelepší technika nedokáže změřit ani zvážit. Pod názvem „Miluj svůj život“ a pod záštitou Agentury Ano zde proběhl II. mezinárodní esoterický festival – nepřetržitý řetěz přednášek a diskusí na všechna možná témata od grafologie a bylinkářství přes jógu, astrologii a tarot až po východní duchovní směry jako Reiki, Čchi-Kung či Feng Shui. Podobně jako na conech nebylo zdaleka možné stihnout vše – program běžel nepřetržitě v pěti místnostech a dvou až tříhodinové přednášky nebyly výjimkou – a nebylo to ani cílem; námětů k přemýšlení i pro zábavu tu bylo dost na to, aby si každý mohl vybrat ten svůj. Nechyběla zde bojová umění ani relaxační hudba, obrazy ani stánky prosycené typickou skořicovou vůní – a ještě mnohem víc.
       Větší část programu mi protentokrát, bohužel, unikla, jednak z výše zmíněného důvodu, jednak proto, že jsem zde strávil jen jediný den – cena okolo 250 Kč za den pouze na vstupném není pro našince zanedbatelná, dokonce i když nabídka za ni stojí. Z toho, co jsem měl možnost zhlédnout, stojí za zmínku především pásmo PhDr. Evy Velechovské o eneagramech (www.enneagram.cz) – pohled na devět typů lidských charakterů, jejich vzájemnou interakci a cesty jak je dovést k dokonalosti nabízí, pokud nic jiného, přinejmenším porozumění a víc tolerance k tomu, co se nám na druhých může zdát divné. Zajímavá byla i přednáška Mgr. Rutové „Co nevíte o kineziologii“ – vzhledem k tomu, že sám o ní nevím vůbec nic, mě metoda odstraňování zasunutých stresujících zážitků za pomoci pohybových reflexů lecčíms překvapila.
       Při podrobnějším průzkumu bylo možné objevit i několik věcí, jež potěšily duši a oči scifistovy. Diskuse o existenci mimozemšťanů byla na programu až v sobotu a tudíž jsem ji zmeškal, co mi ale neuniklo, byly „Kosmické obrazy“ Jaroslava Fialy – sbírka kreseb většinou futuristických staveb a techniky, v nichž lze při důkladnějším pohledu (či pro zabedněnce jako já po výkladu) nalézt hlubší myšlenkové podtexty. Snad se s nimi jednou setkáme i na některém z conů.
       Co říci závěrem? Ty, kdo jsou naladěni na správnou vlnovou délku, nemohl rokycanský festival zklamat – a pevně věřím, že ani ten příští, plánovaný na 29. 12. 2000 – 1. 1. 2001, nezklame.
       Tomu, kdo má přístup k Internetu, doporučuji stránky http://www.mujweb.cz/www/esorea/ a http://www.mujweb.cz/www/cestacesta/
Mirek Hokeš
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK