Logo rubriky
7/2000
  Cena Karla Čapka (další) (175)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

O Ceně Karla Čapka

Pavel Weigel
Cena Karla Čapka byla letos udělena již po osmnácté, v životě lidském to v našich krajích znamená příchod (alespoň na papíře) dospělosti (a brzy bude většina v soutěži začínajících autorů mladší než Cena sama a již dnes to platí pro některé její vítěze).
       Fandom letos ocenil svým nejvyšším vyznamenáním zakladatele CKČ Pavla Poláčka.
zr
Karel Čapek je pokládán za významného autora vědeckofantastické literatury. To vedlo pardubické organizátory prvního celostátního setkání příznivců science fiction v roce 1982, aby od té doby souběžně probíhající soutěži o nejlepší SF povídku dali jeho jméno. Do soutěže o Cenu Karla Čapka tehdy 127 autorů zaslalo 220 prací. K porotcům, kteří práce hodnotili, patřili spisovatelé Jaroslav Veis, Ondřej Neff, Lubomír Macháček, Zdeněk Volný či redaktor Vojtěch Kantor. Soutěž byla anonymní a její výsledky byly vyhlášeny na 1. celostátním setkání příznivců science fiction v dubnu 1982 Pardubicích. Další taková setkání od té doby nesou jméno PARCON (PARdubický CONvent), i když se v pozdějších letech konají i v jiných městech. Mívají účast kolem 500 osob.
       Od roku 1982 se soutěž o Cenu Karla Čapka koná každoročně a výsledky jsou vyhlašovány na Parconech. Soutěž, původně určená dosud nepublikujícím autorům, byla později otevřena pro všechny zájemce a byla rozšířena o kategorie krátká povídka a novela či román. I nadále jsou práce hodnoceny anonymně.
       V prvním desetiletí posílalo své práce kolem dvou set autorů ročně (nejvíc 325 v roce 1989), později jejich počet klesl na 60-80. Celkový počet účastníků za 18 ročníků dosáhl 1500. Nejvyšší počet prací přišel v roce 1983 a to 440, celkem jich do soutěže došlo 4500. Vítězové získávají sošku Mloka (název navrhl na počest Karla Čapka Jaroslav Veis, výtvarně ji zpracoval Ondřej Neff).
       Soutěže se zúčastnila řada mladých autorů, kteří dnes patří ke známým publicistům, např. Eva Hauserová, Pavel Kosatík, Martin L. Putna, Ivan Adamovič, ze zkušených autorů Václav Kajdoš a Eduard Martin, Zdeněk Rosenbaum. Mnozí účastníci již vydali samostatné knihy (Ivan Kmínek, Jan Hlavička, Josef Pecinovský, František Novotný, Eva Hauserová, Vilma Kadlečková, Jiří Kulhánek, Jiří Procházka, Leonard Medek, Vladimír Šlechta, Jana Rečková, Richard Šusta, Pavel Obluk). Jaroslav Mostecký byl přijat za člena Obce spisovatelů.
       Řadu prací zaslaných do soutěže zařadil Ivo Železný do dvousvazkové antologie Návrat na planetu Zemi a Stalo se zítra (Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, 1985). Z dalších publikovaných prací lze uvést např. romány Ramax Františka Novotného, Stavitelé věží Vilmy Kadlečkové a Bratři Jana Oščádala. Soutěžní příspěvky pravidelně otiskuje časopis Ikarie. Každoročně vychází sborník povídek, původně pod názvem Kočas, nyní s názvem Mlok. Připravuje se souborné knižní vydání vítězných prací a to od počátku soutěže.
       Za uplynulých téměř dvacet let tato soutěž o Cenu Karla Čapka přivedla k aktivní literární činnosti řadu tvůrců, kteří se později prosadili na české literární scéně, často i mimo sféru science fiction. Totéž lze očekávat i do budoucna.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK