Logo rubriky
11-12/2000
  (178)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Josef Pecinovský na internetu

pagi
       Trochu ve stínu Stephena Kinga, ale možná i ve větším rozsahu, na internetu publikuje známý český autor
       Josef Pecinovský
       Narodil se rok po skončení války - 5/5/1946 a po absolvování střední průmyslové školy chemické v Ostravě (1964) začal pracovat v papírnách ve Štětí, kde začal jako dělník, ale později se přes mistrování dostal až k výuce ve středním odborném učilišti.
       Ještě coby středoškolák úspěšně obeslal mezinárodní soutěž SF tvorby, kterou vyhlásil časopis VTM a další „spřátelené“ časopisy. Jeho povídka Signály vyšla ve VTM v roce 1962 a v soutěži obsadila sedmé místo.
       Po odmlce se k SF vrátil v osmdesátých letech - účastnil se soutěže o Cenu Karla Čapka a napsal řadu povídek. Jeho nejznámějším cyklem jsou příběhy chovatele kosmického ptactva, který se prozaicky jmenuje Václav Novák. Jako první byla z tohoto cyklu uveřejněna povídka Jak nakrmit ptáčátko (in: Návrat na planetu Zemi, 1985). Dalším z cyklů povídek jsou příhody profesora Tomse. Dva roky po sobe získal Cenu Karla Čapka - 1986 za povídku Její Veličenstvo, o rok později za povídku Nos to závaží.
       Od roku 1990 se s vervou pustil do práce - publikuje časopisecky, Český rozhlas v Ústí n/L odvysílal asi dvě desítky jeho povídek, vydává řadu samostatných publikací. Kromě SF také píše westerny - a odbornou literaturu. Zmiňme zde aspoň zatím poslední publikovaný SF román Sinusoida 26 (1999).
       Setkání se jmenovcem Rudolfem ho přivedlo i k internetu. Jeho webovské stránky najdete na prozaické adrese www.pecinovsky.cz, kterou sdílí se svými jmenovci Rudolfem a Kamilem. Oč je tato adresa prozaičtější, o to je zajímavější. Kromě jeho životopisných údajů, podrobnějších, než je tento letmý přehled, tam najdete i seznam jeho tvorby, mnohdy doprovázený úryvky nebo dokonce celými texty.
       Takže každý z vás, kdo má zájem třeba o kompletní rukopis knihy Jak chutná marťanský česnek či o některou z dalších asi dvaceti povídek či ukázek z ostatních prací, chopte se myši a klikněte!

Krásný Šumperk

       CO: Fantasy Art - prodejní výstava obrazů a ilustrací Jana Patrika Krásného
       KDE: Velká výstavní síň Okresního vlastivědného muzea
       KDY: od 17. 1. do 18. 2. 2001, vernisáž 17. 1. v 17.00 zahájí Jaroslav Mostecký a autor
       Nové kluby
       Knihy: Vilma
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK