Logo rubriky
13/2000
  SF teorie (další) (179)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Malý slovník pro rodiče sci-fi a fantasy fanů

Ivan Kmínek
Fenomén science-fiction a fantasy pronikl během posledních let do dětského světa natolik, že je pro rodiče nezbytné se orientovat alespoň v základních pojmech oboru. K tomu jim poslouží tento výkladový slovníček. Upozornění: hesla nejsou řazena abecedně.
       Hvězdné války: filmová sága se zdravotnickou tematikou. Na postavě Darta Vadera poutavě líčí neblahé následky neléčeného astmatu na již dříve narušenou psychiku. Ačkoliv hlavní hrdina sotva sípe, je nucen zbraní podobnou staršímu typu zářivky s vadným startérem opakovaně svádět nerovné souboje se stejně špatně vyzbrojenými, ale jinak zdravými protivníky. Morální vyznění celé série tak vychází nazmar a nezachrání je ani otřesné scény z jedné restaurace, ve kterých autoři názorně předvádějí mutagenní účinky alkoholu na nezemský typ života na bázi uhlíku.
       StarTrek: osvětový sitcom, varující před Alzheimerovou chorobou (A.ch.). Hebefrenní hi-tech dialogy hlavních hrdinů ve velitelské sekci Enterprise, pronášené s patickou vážností typickou pro první stadia nemoci, mohou sloužit jako výukový materiál v kterékoliv pozemské léčebně, ale rozhodně se nehodí k řízení kosmické lodi. Další příznaky rozvíjející se A.ch. jsou v seriálu ilustrovány namátkou těmito zdařilými obrazy: lidští hrdinové halucinují, že mimozemšťané vypadají jako lidé, jen mají hodně krabatá čela a nezdravě zbarvenou pleť; jakmile na právě objevené planetě pracně přistane průzkumný modul, kapitán Piccard se zamyslí a vzpomene si, že má vlastně už 40 dílů k dispozici teleportovací zařízení – jde o klasický projev rozvinuté presenilní demence při A.ch.
       Terminátor, Predátor, Likvidátor apod.: většinou dvoudílné filmové antiutopie, které slouží formou opakování k procvičení latinských slovíček a základních svalových skupin zdravě vyvinutého lidského i nelidského organismu.
       Matrix: instruktážní velkofilm o východních bojových sportech, doplněný některými sci-fi prvky.
       filmové mezihvězdné bitvy: od současných pozemských bitev se liší mimořádně nepřesnou střelbou. Střelci běžně míjejí z pětikilometrové vzdálenosti kilometr dlouhý nepřátelský křižník - a to i když je vstřícně natočen bokem. Jako další znaky takových bitev lze namátkou uvést: 1) kvůli zvýšení gáže zvukařů vydává jakákoliv zbraň či střela i v mezihvězdném vakuu podmanivý kravál; 2) dávky z laserových zbraní se nepohybují rychlostí světla, ale zhruba milionkrát pomaleji, aby je vyjevení diváci stačili pohodlně sledovat; 3) pokud střela přece jen trefí náhodou cíl, narazí na silové pole; jeho hlavním úkolem je prodloužit bitvu, a oddálit tak nezbytný nástup následující nezáživné milostné scény.
       V každém případě by měla být úroveň střelby v mezihvězdných bitvách budoucnosti ve sci-fi filmech americké provenience po našem vstupu do NATO (a nedávném bombardování v Kosovu) jistým varováním i pro naše politiky.
       cyberpunk: satirický žánr, tepající deštivé počasí, sdrátované a/nebo nadrátované hackery a jiné zlořády.
       hry na hrdiny: laciná záminka, jak prodávat předražené manuály. Hrdinové her se mají vyvíjet tím, že se mění číselné koeficienty v tabulce jejich vlastností. Schizoidní jedince, kteří za změnami koeficientů dokážou cítit lidská dramata a zároveň trpí chorobnou zálibou v úmorné administrativní práci, vyplňování těchto tabulek baví. Ne všem ale vyhovuje prakticky bezvýchodné házení nejrůznějšími kostkami podle oficiálních pravidel, takže autoři her obvykle pro jistotu dodávají: „Koneckonců si to hrajte jak chcete, hlavně že jste koupili náš manuál.“ Nejlépe se hry na hrdiny s dětmi provozují na letní procházce hlubokým lesem, kde není spolehlivě k mání ani příručka, ani papír (zejména čtverečkovaný), natož hrací kostky.
       Pedagogická poznámka: rodiče je třeba varovat před tzv. bestiáři. Normální dítě má pro taxonomii biologických druhů a ras vymezeno jen několik megabytů paměti. Pokud je zaplní při studiu bestiářů her na hrdiny, může se lehce stát, že si bude do smrti pamatovat subtilní rozdíly mezi bezpečně neexistujícími druhy trollů, ale zato nerozezná bezpečně existující veverku od plcha.
       deskové fantasy a sci-fi hry: rodiče by se při koupi těchto produktů neměli nechat zmást sliby, že se se svými potomky konečně vydají na společnou cestu do říše fantazie. Ve skutečnosti budou při hře neustále trnout, aby byly všechny ty věčně se kácející figurky, nesčetné žetony, kartičky a kostky pokud možno v plném počtu co nejdřív zpátky v pestře pomalované krabici.
       karetní fantasy a sci-fi hry: pokud jsou smíšeného sběratelsko-herního typu, dobře poslouží jako názorná pomůcka sociální výchovy a lze je doporučit. Děti se na nich hravou formou naučí, že v životě má šanci jen ten, kdo má bohaté a vlivné rodiče, a tudiž největší startovní kapitál pro koupi zprvu papírových, v dospělosti pak i reálných postaviček.
       počítačové fantasy a sci-fi hry: představují poměrně vhodný způsob, jak předejít zaneřádění bytu figurkami, žetony, kartičkami, kostkami apod. Každý rodič snadno nahlédne, že neoznačené diskety a poškrabané kompaktní disky nepodporují růst entropie v dětském pokoji tak drasticky, protože se koštětem s tvrdými štětinami zametají lépe než papír.
       mechwarrioři: obří bojoví roboti, jejichž konstrukce vychází z nesporných neúspěchů obřích kráčejících rypadel sovětské výroby. Podle jiných hypotéz jsou výsledkem řádové chyby v měřítku technických výkresů. Pro špatnou prostupnost terénem a mimořádnou neobratnost by jednou mohli sloužit jako cvičné terče při vojenských cvičeních v nezalesněných oblastech Polabské nížiny, zejména na Mělnicku.
       Douglas Adams: britský sci-fi autor, propagující inovovanou násobilku devíti a emancipaci hlodavců, v poslední dekádě považovaný za předního představitele literárního nihilismu (viz např. J. W. Sire: Za novými světy - Průvodce světovými názory, Návrat 1993).
       Frank Herbert: na příkladu planety Arrakis tento americký spisovatel demonstruje některé nepříznivé aspekty globálního oteplování, které podle něj prospívá hlavně červům.
       Jiří Kulhánek: český novátor ve sci-fi beletrii, který ve svých románech záměrně vytváří desítky málo přitažlivých postav, aby je k nemalé úlevě čtenářů v nejbližších volných termínech zase po zásluze povraždil. Předjímá tak akční science-fiction budoucnosti, ve které žádný hrdina nepřežije víc než dva až tři řádky textu.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK