Logo rubriky
13/2001
  Fandom (další) (189)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Takový normální neofan

Nejen z fandomu živ je člověk a musí myslet na budoucnost jako všichni ostatní, což zahrnuje mimo jiné zvyšování vzdělání. A i já jsem se rozhodla dále studovat, na Policejní akademii České republiky. Výběr mé vysoké školy (jak s oblibou říká jeden můj známý, Vysoká policajtská) byl ovlivněn ani ne tak racionální kalkulací jako přebujelým egem. Zkrátka, podala jsem si přihlášku z  hecu! Navíc ani nevím, kdo mě natolik vybudil, takže mu nemohu poděkovat. Na škole jsem totiž spokojená a baví mě nejen sladký studentský život, ale i náplň výuky, což je víc, než jsem mohla s klidným svědomím prohlásit o kterémkoli studiu předchozím.
       Pravděpodobně největšímu zájmu všech studentů se těší předměty Profesní příprava a výcvik a Profesní tělesná příprava a sport. Třebaže z přijímacích zkoušek byly fyzické testy vypuštěny, nic nám neodpustili. Zpřísněné limity výkonů pro přijetí do služebního poměru Policie České republiky se staly nezbytnou, a často proklínanou, součástí zápočtu.
       A tak jsme si na začátku semestru odkroutili kliky, sedy – lehy, člunkový běh, sestavu s tyčí a dvanáctiminutový běh (plavání nám odpustili, protože nefungoval bazén), abychom se mohli věnovat něčemu ušlechtilému, totiž sebeobraně. Nikdy předtím mě nenapadlo, že existují technicky správné způsoby, jak kopat muže mezi nohy, téměř vykloubit rameno, zakleknout krk, či prokopnout koleno. Až dosud jsem praktikovala intuitivní, leč vysoce účinnou metodu PKP, tj. padni, kam padni.
       Pádové techniky – vzad, stranou i vpřed zaručují, že se při pádu nezraníš, ale nic víc. Když s tebou někdo švihne přes záda na tatami, bolí to. A pokud si to vyzkoušíš v rámci domácí přípravy na tvrdém linu… Au au au! Chce to minimálně karimatku, aby byl aktivní student použitelný i následující den. Každopádně, pády jsou také součástí zápočtu, takže před Vánoci je možno vidět studenty prvního ročníku, jak do sebe strkají, kopají a podobné. Nic ve zlém, prostě trénink.
       Ony střelby taky nejsou k zahození, co se zábavy týče! Zvlášť když pomocí svíticích nábojů podpálíte střelnici a přilehlý lesík, či pomocí odstřelovací pušky přestřelí balistický zázrak díky popření všech fyzikálních zákonů šedesátimetrový kopec, dvouhektarový les a zraní horníka fárajícího v dole. Černouhelném!
       Nejen vysoce akční předměty skýtají studentům zábavu. Dvacetiminutová diskuse v semináři občanského práva na téma výchovnosti pohádek má mnohé do sebe. Posuďte sami: kterak se Kuba vyhýbal základní vojenské službě (Krkonošské pohádky), neoprávněné vniknutí na cizí pozemek a poničení růžového sadu (Šípková Růženka), podvod za účelem vlastního obohacení na straně jedné a veřejné pohoršování a ohrožování mravní výchovy mládeže ze strany čelného představitele státu (Císařovy nové šaty), týrání zvířat, dokonce chráněného druhu, a ohrožování veřejného zdraví a kvality spodních vod (Červená Karkulka). Vždyť i klasická Perníková chaloupka v sobě vrší jeden trestný čin na druhý. Otec zavedl své děti do lesa, zanedbání rodičovské péče, děti oždibují chaloupku, poškozování cizího majetku, perníková chaloupka sama o sobě, neschválený stavební materiál, tudíž pravděpodobně i nelegální stavba, pohybuje-li se na muří nožce, prošla STK, má státní poznávací značku? Ježibaba se dopouští omezování osobní svobody a pokusu o vraždu zvlášť odsouzeníhodným způsobem, povedený Jeníček s Mařenkou pak vraždu skutečně spáchají, třebaže mírnější soudce nebo schopný obhájce by to možná označili za nepřiměřenou obranu. A pak se divíme, ze průměrný věk pachatelů trestné činnosti klesá a zvyšuje se míra násilí!
       Jak jistě každý uzná, studium na Policejní akademii skýtá mnoho, zábavu i vědomosti, ty především, a já se těším, že další semestr budu informovat o dalším „normálním“ životě jednoho fana.
Eva Holcmanová
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK