Logo rubriky
7/2003
  SF soutěže (další) (204)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Jak jsem byla v porotě

Tak jsem letos opět byla v porotě. Soutěž O stříbřitělesklý Halmochron vyhlašuje už 7 let plzeňský sci-fi klub Andromeda, a pokud to někdo z vás neví, kromě cen obvyklých uděluje klub zvláštní cenu za nejlepší povídku o cestování časem. Nevím, jak jsou na tom porotci jiných soutěží, ale já jsem letos měla pocit, že to mám za trest. Pryč jsou časy Vilmy Kadlečkové a její Rosy Mathiely, která se objevila před sedmi lety právě u nás.
        
       Statisticky se dá o letošním ročníku říci následující: přečetla jsem 58 povídek od 33 autorů, z nich bylo 11 žen a 2 Slováci. Cestování časem se zabývalo 12 povídek, 7 bylo z oblasti fantazy a jen v 1 povídce (bohužel) hrál roli sex. Zato humoru bylo poskrovnu. Dvě povídky byly zcela mimo, sci-fi, fantasy ani jiného příbuzného žánru se nedotýkaly ani omylem.
        
       Co poradit autorům, aby nás příště tolik netrápili? Starou známou a opakovanou bolestí je interpunkce a i/y. V letošním roce bych řekla, že povídek, které byly psány jinou než běžně vyučovanou češtinou, bylo více než jindy. Všem autorům bych pro příště před odesláním povídky doporučovala dát ji přečíst někomu, pro něhož je čeština koníčkem (když už není pro autora).
       Přes výše řečené se z celkového počtu našlo 6 povídek, jejichž čtení mi udělalo radost. Jak znám Dárečka, brzy ty nejlepší povídky vydá, takže se s nimi budete moci seznámit všichni. A dovolím si jeden tip do budoucna: Petr Pika plýtvá skvělými nápady na hanebnou vnější formu, ale pokud na sobě zapracuje, můžeme se my čtenáři (i my porotci) těšit.
        
       P. S. 1)
       Když si tohle povídání přečetl Dáreček, řekl mi, že je to příliš zlé a tvrdé. Takže abych obrousila hroty: potěšilo mě, že kromě jedné povídky psané strojem ostatní autoři zaslali své příspěvky na disketě, takže tentokrát nebyl problém s přečtením jednotlivých slov. 4 povídky se vešly na jednu stránku a 14 povídek na stránky dvě, čímž autoři výrazně zkrátili naše utrpení.
        
       P. S. 2)
       Milí autoři, pochopte toto mé dílo jako nadsázku, nepište nám nenávistné maily, pokud nezabodujete (i to se loni dělo), nejsme proti vám. Naopak, zdravě se uražte a pište dál!
Daniela Kovářová
       26. 6. 2003
        
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK