Logo rubriky
10/2003
  SF soutěže (další) (206)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

O cenu barda Marigolda

Literární soutěž SFK Terminus O cenu barda Marigolda je vyhlašována každoročně začátkem září v kategoriích vědecká fantastika, fantasy, horror a pohádka. Slavnostní vyhlášení výsledků se koná na Pragoconu následujícího roku.
       Bard Marigold je postavou literárního díla polského fantasy spisovatele Andrzeje Sapkowského. V jeho knihách je Marigold největším básníkem své doby.

Podmínky soutěže:

       Soutěže se mohou zúčastnit mladí spisovatelé do 19 let (včetně), i starší autoři (19 – 26 let) ve zvláštní kategorii (viz níže). Příspěvky můžete zaslat dvěma způsoby – buďto v elektronické podobě (na adresu vafor@volny.cz ), anebo na níže uvedenou poštovní adresu dvě kopie psané na počítači včetně elektronické podoby na disketě. Rozsah do patnácti normostran (normostranou se rozumí třicet řádků po 60 úhozech). Zaslané práce nesmějí být jinde publikovány a pořadatelé soutěže mají právo na jedno jejich zveřejnění.
       Uzávěrka: 14. prosince 2003.

K jednotlivým kategoriím:

  • sci-fi – děj povídky v této kategorii se může odehrávat v minulosti, současnosti i budoucnosti. Může jít o alternativní historii, paralelní svět či vědecké vysvětlení záhad minulosti. V této kategorii můžete uplatnit svou vizi budoucnosti lidstva, techniky či vesmíru.
  • fantasy – povídka v této kategorii musí obsahovat prvek iracionálna (magie, bohové atp.), pak je již jen na vás, zvolíte-li temnou fantasy, humornou fantasy nebo fantasy heroickou.
  • horor – povídka v této kategorii musí, tak jako u fantasy, obsahovat prvek iracionálna. Oproti fantasy by se ale měl děj odehrávat v současnosti (historické – tzn. 150 let). Můžete použít osvědčené bytosti jako upíry, vlkodlaky, zombie, duchy atp.
  • pohádka – každý z vás zná několik pohádek a ví, jak pohádka začíná i jak končí. Pokuste se vymyslet nějaký běžně nepoužívaný děj do klasického scénáře.
  • kategorie pro starší (19-26 let) – jelikož vítězové minulých ročníků neměli možnost se znovu účastnit soutěže o první tři místa, rozhodli jsme se pro ně zavést tuto novou kategorii. A aby byla soutěž zajímavější, rozhodli jsme se do této kategorie vpustit i všechny spisovatele mezi devatenácti a šestadvaceti lety (kterýžto věk je považován za oficiální konec mládí).
  •        Tato kategorie není rozdělena podle žánrů, bude mít jen první tři místa pro všechny kategorie společná.
           U žádné kategorie se nebráníme novým nápadům ani pojetím toho kterého žánru a záleží jen na vaší fantazii jak se s daným tématem vypořádáte.
           Umístění v jednotlivých kategoriích získávají diplomy a věcné ceny.
           Adresa: SFK Terminus, Václav Fořtík, Zavadilova 3, 160 00 Praha 6
           emailová adresa: vafor@volny.cz

    Porota soutěže:

           Hodnocení povídek je rozděleno do dvou kol. V prvním kole je vybranými jedinci (zdatnými a odolnými čtenáři, většinou M. Čtrnáct, V. Fořtík, A. Šnobl, Lucie Lukačovičová aj.) vybrána skupina nejlepších povídek (cca 5-10) z každé kategorie, která je v druhém kole přečtena širší porotou, skládající se obyčejně ze členů SFK Terminus. Z těchto vybraných povídek jsou bodovým hodnocením zvoleny nejlepší tři pro každou kategorii, případně jsou udělena čestná uznání (pro něčím výjimečné práce).
           Zavedli jsme kursy a sázky na téma „kdo získá nejvíce úplatků“. Předem děkujeme za spolupráci.
           Patronem soutěže je Miroslav Žamboch.
           Informace k jednotlivým kategoriím najdete na
    www.mensa.cz/terminus
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK