Logo rubriky
1/2004
  Fandom (další) (209)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Za Miroslavem Martanem

       10/11/1919 – 31/12/2003
       V posledním dni roku 2003 nás opustil nestor české fantastiky, překladatel, spisovatel a předseda Klubu Julese Vernea Miroslav Martan. O SF se zajímal přibližně od roku 1935, tedy už jako středoškolák. Jako student Vysoké školy obchodní v Praze byl po uzavření českých vysokých škol za okupace uvězněn a v koncentračním táboře strávil tři roky. Po dokončení vysokoškolských studií od roku 1948 do roku 1980 pracoval jako ekonom v několika institucích.
       Do fandomu byl uveden Slávkem Švachoučkem počátkem osmdesátých let a stál u znovuobnovení Klubu Julese Vernea (1984), jehož předsedou byl celých dvacet let až do své smrti. České fantastice přispěl především velkým množstvím překladů povídek a románů, překládal převážně z angličtiny. Do němčiny naopak přeložil několik povídek Václava Vlka. Jeho překladové práce byly otiskovány v časopisech Zápisník, Ikarie, 100 + 1 a v nakladatelství Poutník (např. Svět ptavvů, 1996). Zde mu také k jeho osmdesátým druhým narozeninám v roce 2001 vyšla vzpomínková kniha na pobyt a cestování v Austrálii s titulem Pivo u protinožců.
       S Miroslavem Martanem odešel dinosaurus v nejlepším významu toho slova, scifista ze staré školy s velkým přehledem o fantastice. Opustil nás také neuvěřitelně hodný člověk, kterého jsme v posledních letech neměli sice možnost kvůli zdravotním potížím příliš vídat ve společnosti, ale který i nadále překládal pro radost svých přátel z klubu další a další povídky. Se Slávou Martanem je pryč i radost z jeho vyprávění příhod dlouhého a zajímavého života. Nezapomeneme na něho.
        
Richard Klíčník
(nejmladší člen KJV)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK