Logo rubriky
4/2004
  Fandom (další) (211)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Další filkové kousky

V rámci prosincového Fénixconu 2003 se na mé přednášce mohli návštěvníci seznámit se základními informacemi o fenoménu filk ve světě (kde má i své vlastní cony) a hlavně u nás, včetně hudebních ukázek. Taková Ballad of Bilbo Baggins v podání Leonarda Nimoye byla pro fany, kteří nejsou trekkies, určitě překvapením. Nalim Lidochaz dokonce vystoupil živě, za což mu tímto ještě jednou děkuji. Přednáška vycházela z mého staršího článku o tuzemském filku a jak už to tak bývá, hned po ní jsem objevil některé nové písně nebo na ně byl díky přednášce upozorněn (díky za vše). Je tedy na čase doplnit a aktualizovat trochu spektrum této, stále spíše začínající, fandomové aktivity. A to jsem určitě ledasco přehlédl, orientovat se v celé šíři fanovských aktivit není v mých silách.
       Příbuznost filku s fantextem vedla k prvním písním inspirovaným seriály Xena (stránky Xena Fan Fiction CZ, autorem písní je Molír) a Hvězdná brána (stránky Stragate SG 1, autory písní jsou Věra Kiecová a Praotec trekkie). Navíc jednou písní k tématu Stargate přispěla i Grónské sekce, která s Funebrálním sborem Lumík chystá zveřejnění nahrávky dalšího projektu: upravených trampských písní s nejrůznější SF&F tématikou, jak napovídají názvy jako Nostromo, Chlapci z Impéria či Až ztichne Mordor v dáli. Ani ostatní aktivní a ve starším pojednání již zmínění autoři nestagnují – Aleš „Holodoctor“ Kadeřábek si na setkání s Robertem Picardem (představitelem holodoktora v seriálu Star Trek – Voyager) pořádaném na podzim roku 2002 klubem CZ Kontinuum zazpíval se svým vzorem dokonce duet. I Nalim Lidochaz má nadále každý rok v Brně novou přednášku o Conanovi zpestřovanou dalšími skladbami. A na nových stránkách Poetického Společenstva, i když toto de fakto už nevyvíjí aktivity, přibývají pro širší veřejnost znovuobjevené starší i některé nové písně. Je zde i zmínka o následnickém Falešném Společenstvu (opět dosti mlhavém uskupení) a jeho hudebně-divadelních show. Některé písně těchto Společenstev zazněly i na Tolkienconu 2004 a s mimořádným ohlasem se zde setkal i muzikál LOTR v podání dua Mirek a Rosťa. Dokázali odzpívat děj trilogie za použití úryvků více jak třiceti folkových, country i popových písní (s patřičně přizpůsobenými texty jako např. Z rodného Dna pytle, Co na Nazgúly neplatí nebo Sbohem pane Frodo). Vážnější inspiraci Tolkienem představují dále elfí písně na stránce Laisi Finwen, psané přímo v quenijštině (s českým komentovaným překladem), je zde zmíněno i jejich vydání na CD nazvaném Mandë omentainë.
       Redakce slovenského SF časopisu Fantázia má už několik let vlastní hymnu – Fantazionálu. Na Slovensku též vzniklo ambiciózní a na profesionální úrovni vytvořené fantasy CD Bard Songs, nahrané na přelomu let 2000-2001 Dušanem „Dukem“ Fabianem. Zvláštností je angličtina jako jazyk textů a kromě Tolkienovy Dwarf Song obsahuje i například Sapkowským inspirovanou píseň For Those Who Died či rozsáhlou vlastní práci Ferien.
       I když u nás filk nedosahuje takového rozmachu jako v USA (kde se k němu hlásí i takoví autoři jako Haldeman, Asprin a Cherryhová), Anglii či sousedním Německu, lze do budoucna hledět s relativním optimismem, ve smyslu: bude-li u nás aktivní fandom, bude mít i svůj filk.
Marvin
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK