Logo rubriky
5-6/2004
  Úvahy, eseje (další) (212)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Niekedy

Ano, i dnes vycházejí důležité knihy, nemyslím ty důležité pro science fiction a komunitu bláznů okolo ní, ty většinou po roce najdete v nominacích Akademie SF, ale knihy důležité, tak říkajíc bez přívlastků, důležité pro všechny, které jsou navíc SF.
       Jednou z nich je i výbor z povídek Štefana Huslici Niekedy. Huslica není tradiční bavič, na kterého se dobrovolně degradovala většina současných mladých autorů (a autorek :-), on nechce něco říci, on nám to říká. Zvláště jeho pohledy do alternativních světů naší možné minulosti i budoucnosti se vám dostanou pod kůži: soužití s německými kolonisty po vítězství německé branné moci v druhé světové, konec multikulturní Evropy neschopné si vybrat mezi svými morálními imperativy a přežitím, na čemž vydělávají hlavně právníci a nájemní vrazi, pákistánští vojáci v uniformách OSN chabě oddělující navzájem se masakrující komunity na slovensko-maďarském pomezí...
       To vše mi v den po varovných volbách do Evropského parlamentu připomíná, jak je dobře, že i v naší SF existuje literatura bezprostředně se dotýkající našich životů. Snad máme ještě naději.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK