Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
9/2005
(223)


Jak jsem letos hodnotila Halmochrom

Jak je čtenářům IK známo, pořádá plzeňský sfi-fi klub Andromeda literární soutěž O stříbřitělesklý halmochrom. Oficiální výsledky zjistíte na jiném místě, já se s vámi – jak to činím každoročně – i letos podělím o své dojmy s mylnou vírou v to, že si mých poznámek všimne některý z autorů letošních příspěvků, a místo aby mi veřejně či skrytě lál (i to už se stalo – a Dáreček by mohl vyprávět o zlých mailech neúspěšných autorů), se nad mými připomínkami zamyslí a v příštím ročníku se případných chyb vystříhá.

Takže nejprve heslovitě: Halmochrom 2005 uzavřen a vyhodnocen! Kvalita obsahová i formální vyšší než loni! Více žen mezi autorkami! Žádný geniální a všechny předběhnuvší a dosud nepoznaný autor! Kdeže je kdysi Plzní objevená Vilma Kadlečková? Ale, milí začínající autoři, neklesejte na duchu a pište dál.

Celkem organizátoři obdrželi 35 prací od 28 autorů, z tohoto počtu bylo 9 žen a 19 mužů. Nejčastější rozsah prací – 2 strany, největší rozsah 10 stran. Několik prací spojuje společné nescifistické téma – v letošním roce sebevraždy. Pouze jedna práce se – alespoň z mého pohledu – nedala zařadit pod obecné zadání, oproti předchozím létům většina prací zpracovávala téma cestování časem, tedy téma oceňované v této soutěži zejména.

Až na výjimky se všechny příspěvky daly dobře přečíst, tentokrát žádný z nich nebyl psán mechanickým psacím strojem po obou stranách průklepovém papíru. Některým pracem lze vyčíst – bohužel jako v předchozích letech – špatnou interpunkci, pouze jediná práce byla psána takto odstrašující češtinou (pozor – všechny následující chyby způsobil autor povídky): “…Plán se zdařil sledovanost se navíšila do hystorického čísla a tak si Donald mohl mnout ruce na finančním ziskem který ho čeká…Stejně jako Samuel který tušil že ze hry nevzejde nic dobrého už když vyděl šibalský ůsměv na tváři Ronalda Stuarta, při uvítání soutěžicích…“

Nadšeně jásám nad tímto krokem k lepšímu, přesto všem budoucím spisovatelům mohu doporučit způsob, kterým lze vlastní jazyk zlepšit nejlépe: číst – číst – číst kvalitní literaturu!

Na vaše další příspěvky se v roce 2006 těší

Daniela Kovářová, 26. 5. 2005


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index