Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
3-4/2006
(227)


Robinson Crusoe a KJV

Po dlouhé době způsobené drahotou poslední restaurace a nedostatkem jiných prostor se 21. února konala veřejná schůze KJV, na které přenášel F. Novotný o svém přepisu Robinsona.

Najít hospodu U červené cibule kdesi na Kačerově nebyl zas takový problém, s nalezením salonku v ní už to bylo horší, ale dobře to dopadlo. Jen jsem přišel, začalo se přednášet. K hospodě dlužno podotknout, že ceny se od té minulé příliš neliší, jen obsluha je pravda o polovinu rychlosti světla rychlejší. Ale ani to není mnoho. K tomu k docestování na Kačerov je potřeba 5x tolik času, než jsme potřebovali na minulé schůzky.

Slovo měl tentokrát František Novotný o svém nově vydaném přepracování Robinsona Crusoe. Oproti Plevovi to udělal s citem a daleko sofistikovaněji.

Dozvěděli jsme se, že v Čechách prakticky nevyšel slušný překlad dřív než ve 20. letech minulého století, předtím to byly jen samé úpravy a k tomu ještě přeložené z němčiny. Druhý díl, údajně nečitelný, u nás nevycházel skoro vůbec.

Pleva si vymýšlel, kde mohl, dělal z ubohého RC skauta a vůbec mu mnoho nepomohl. Novotný se přesně držel kostry, ale příběh začíná ztroskotáním a nezdárný život Robinsonův je vyprávěn retrospektivou.

František našel spoustu zajímavých okamžiků: třeba to, že Defoe vůbec nezmíní Cromwella, i když je to přesně ta doba, že si autor hrál s čísly a daty šťastnými a nešťastnými, že ve 28 RC ztroskotá a na ostrově stráví dalších 28 let jako pokání za každý rok svého nezvedeného života a spoustu dalších věcí. Novotný české čtenáře rozhodně neochudí, ba naopak snaží se šetrně setřít patinu několika staletí, které nás od Robinsona dělí.

Jak se mu to povedlo, vám napíšu, hned jak si to přečtu, zítra si to seženu.:) Je to plné Burianových ilustrací na křídovém papíře, krásná kniha na první pohled.

Zahoďte Plevy! Čtěte Novotného!:)

Šumař


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index