Logo rubriky
2/1984
  Cony (další) (2)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

Katowice

Ve dnech 6.-8. dubna, tedy ve stejném termínu, jako byl PARCON, proběhl v polských Katowicích seminář na téma SF film, organizovaný ve spolupráci s oddělením „POLSKA 2000“ Polské akademie věd a televizního studia místní univerzity. Na pozvání polských klubů se semináře, jež se skládal z promítání filmů, videa a přednášek, zúčastnili také členové československého fandomu. Kromě toho, že redakci Interkomu poslali pohled, sepsal Jarda Olša jr. stručnou charakteristiku uvedených filmů.
       Dr. Strangelove aneb jak jsem si zamiloval bombu (Dr. Strangelove, USA 1963, režie. S. Kubrick) - první z Kubrickových SF filmů. Pojednává o fiktivním útoku amerických bombardérů s jadernými pumami na SSSR, a to s dosti šílenou komediální „nadsázkou“ v podobě jakési atomové crazy konedie.
       Rollerball (Rollerball, USA 1975, režie Norman Jewison) - film se odehrává v době, kdy svět žije šťastně, bez válek, se vším, co potřebuje. Lidé jsou ovládáni 5 obrovskými koncerny, které pro své „poddané“ připravují zábavu zvanou rollerball, něco mezi cirkusovým chytáním dělových koulí, dráhovou cyklistikou a americkým „catch as catch can“. Prostě hrůza.
       Loganův útěk (Logan's run, USA 1976 režie Michael Anderson) - trochu pohádkový příběh o světě, kde všichni lidé musí ve svých 30 letech zemřít. Hrdina, představovaný M. Yorkem, se bouří a utíká pryč. Film nepřesahuje běžný průměr.
       Údolí prokletých (Dammation Valley, USA 1977 režie Jack Smight) - pokud někdo z vás četl stejnojmennou novelu Rogera Zelaznyho, určitě si posteskne, jaký to musel být prima film Což je ovšem omyl, to, co režisér s novelou provedl, si rozhodně Zelazny nezasluhuje.
       Třída 1984 (Class 1984, USA l981, režie Mark Lester) - těžko posoudit, zda jde o SF či nikoli. Setkáváme se zde s visí americké školy v roce 1984, jak si to představoval autor scénáře. Pokud někdo z vás četl Džungli před tabulí...
       Válka světů - příští století (Wojna swiatow - nastepne stulecie, Polsko 1981, režie Piotr Szulkin.) - v roce 2000 na Zemi přistávají Marťané a nastává útlak lidstva. Nádherný příklad extrapolace současných světových politických problémů do oblasti SF.
       Syntéza (Synteza, Polsko 1983, režie Maciej Wojtyszko). SF film pro děti, dehybernovaný bývalý tyran se snaží uchvátit světovládu, nepřekračuje průměr.
       Blade Runner (název v podstatě nepřeložitelný, používal se pro členy americké policie v dobách prohibice, pátrající po pašerácích. USA 1983) - děj se odehrává v roce 2019 v Los Angeles, kde šest robotů androidů nového typu Nexus-6 zabíjí }lidi. Hlavní hrdina (Blade runner je nakonec zlikviduje, ale bylo to dobře...? Film byl letos oceněn jako nejlepší v kategorii hraných děl /HUGO 1983/ a scénář byl nominován na OSCARA.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK