Logo rubriky
2/1984
  Úvahy, eseje (další) (2)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

Na okraj PARCONu: mohl by Čapek vyhrát Mloka?

Dlouho se tvrdilo, že SF nemá v české literatuře kořeny. Je to taková cizácká literatura, říkali renomovaní kritikové štítivě, a buditelé SF prstíčkem hrabali a dokazovali, že i tahle popeluška sivá má své místo v koutku svatyně české tvorby. Opatrně připomínali, že tu byl Troska, Nesvadba a... a to by bylo asi tak všechno.
       Pak se však podařilo zlomit okovy krásné literatury a na denní světlo byly vytaženy zapomenuté skvosty jako Narovnaná zeměkoule, Nekonečno, Kolumbové příštího století a onoho dalších. Ale to zdaleka není všechno. Ukázalo se, že se mnozí autoři skrývají pod pláštík umění, jen aby unikli teroru nevraživých kritiků. Dnes nikdo z nás už nepochybuje, že Weiss je typický SF autor a většina z fanoušků přijala do své společnosti s otevřenou náručí i znovuobjeveného SF Karla Čapka. RUR je hra podnes živá, což se přeci jen o většině starších skvostů říci nedá, Krakatit, Mloci a Továrna na Absolutno, to jsou SF dílka jako víno. Mají sice takové divné konce - no, on holt ten Čapek to tehdy ještě neuměl tak, jak to umíme my dnes. Je vidět, že byl ještě obětí humanistické blbosti, jak říkal Jan Werich.
       Ale vážit si ho, to jo! Viz pardubická soutěž, A tady se připomíná otázka v titulu tohoto článku: Co myslíte, mohl? Já si myslím, že ne.
       RUR, která by měla jistou šanci, je divadelní hra. Některé z jeho povídek nebo románů by možná prošly do druhého kola, ale i o tom dost pochybuji. Pevně věřím, že by byly prohlášeny za okrajový žánr. „Tohle je hezká věc“,povzdechli by porotci lítostivě, „ale když ten Čapek do toho tahá pořád nějaké blbosti. A vůbec - proč nám to sem strká? Vždyť tohle je soutěž o nejlepší SF povídku!“ A Mloka by si odvezl Karel Vopršálek, který napsal nejlepší SF povídku!“ Tak co (Ondřeji Neffe), je Karel Čapek opravdu SF autorem? Já myslím, že není a mám chuť pochybovat i o Weissovi. Nebo snad Zrcadlo, které se opožďuje, by mohlo mít na PARCONu úspěch?
       Zdá se, že definice „něco je jinak“ je přeci jen o něco širší, než by měla být. Američané práci také nepovažují bibli za SF. Já vím, že na definici konec konců nezáleží, ale ony z ní přeci jen vyplývají nějaké důsledky.
       Opravdu potřebují fandové SF bojovat o své rukopisy?
-Ladislav Dvořák-
Interkom byl inzerován i jako diskusní tribuna fandonu. Přinášíme dnes první polemický příspěvek, přičemž se však redakce jednou provždy ohrazuje proti tomu, aby její (tj. tedy KK) stanovisko bylo bylo ztotožňováno s uvedenými příspěvky. Samozřejmě, že pokud budete chtít přispět či na některý teoretický nebo polemický příspěvek písemně zareagovat, máte možnost.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK