Logo rubriky
3/1984
  Cony (další) (3)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

EURO EASTER SEACON

Ve dnech 20.-23.4. se v anglickém přímořském středisku Brighton konal již devátý EUROCON, což je evropské setkání přátel vědeckofantastické literatury, pořádané pravidelně od roku 1971. v různých evropských zemích. Myšlenka EUROCONu vznikla na přelomu 60. a 70. let, kdy se skupina spisovatelů a fanoušků SF z různých evropských zemí rozhodla uspořádat první setkání. Jedním z nejaktivnějších organizátorů byl mimo jiné nedávno zesnulý polský spisovatel Czeslav Chruszczewski.
       Organizační výbor v čele s anglickým spisovatelem Johnem Brunnerem se rozhodl letos spojit EUROCON s pravidelným nejvýznamnějším setkáním britských fanoušků, tzv. EASTERCONem, Jehož historie a tradice zaručovala již od počátku úspěch. Program byl velmi rozsáhlý a začal vlastně již několik dní před samotným setkáním - sešli se zde představitelé organizace World SF, aby projednali další otázky, spojené s popularizací vědeckofantastického žánru v jednotlivých zemích.
       Po zahájení SEACONu (což byl oficiální název celé akce) byl program rozdělen do tří základních proudů. V hlavním sále hotelu byly připraveny projevy všech čestných hostu (našeho Josefa Nesvadby, Rogera Zelaznyho z USA, Pierra Barbeta z Francie a jeďnoho z údajně nejnadějnějších britských autorů Christophera Priesta) a přednášky o nejzajímavějších tématech pro širokou fanouškovskou klientelu. Souběžně probíhala diskuse fanoušků z různých zemí, jichž bylo požehnaně (nezúčastnily se jen Bulharsko, Maďarsko, NDR, Turecko, Španělsko, Portugalsko, ministáty a Albánie). Jako hosté a pozorovatelé zde byli Američané, Japonci, Australané a jakýsi fanoušek dokonce až z Falklandských ostrovů. Takže zde se mohli zájemci dozvědět, jaké je to vydávat SF časopis ve Švédsku nebo proč je muzeum SF ve Švýcarsku pro veřejnost stále ještě uzavřeno.
       Třetí programový proud byl spojen s britským fandomem a akce, které zde probíhaly, byly pro mne - obyvatele střední Evropy - poněkud nepochopitelné. Co si třeba mám myslet o soutěži, jejímž základem bylo přesunout jakýsi zeleninový koláč na vzdálenost 15 metrů bez použití vlastní síly a elektřiny? Zvítězil jakýsi parní stroj před čímsi, připomínajícím monorail...
       U program filmového a videosálu bylo sympatické, že se organisátoři vyhnuli svodu pouštět nejnovější hollyvoodskou „superprodukci“ a uvedli i starší, klasické filmy a filmy sovětské, které jsou pro běžného anglického fanouška absolutně neznámé. Podvečer předposledního dne pak byl věnován reji masek. Překvapující byla vysoká úroveň a zejména ohlas diváků, který byl více než spontánní.
       Poslední den programu byl ve znamení předáváni cen ESFS (Evropské společnosti SF) za nejvýznamnější počiny loňského roku. Zasedá ní ESFS také rozhodlo o místě a datu konání příštího EUROCONu: 1. - 5. 10. 1985 v Rize!
       Ceny v některých kategoriích byly silně znehodnoceny neúčastí různých zemí, proto byly rozděleny do kategorií Velká Británie, kapitalistické a socialistické země. 60 % hlasovacích lístků pocházelo a Itálie, proto je na seznamu tolik Italských laureátů, neznámých nejen nám, ale i celému výboru v širším měřítku. Podobně ovlivněna byla i volba některých dalších cen, zejména u socialistických zemí (nejlepší příklad viz nejlepší režisér ).

European Awards (Evropská ocenění)

       Speciální cena
       GB: kniha Science in SF (Nicholls, Langford, Stableford)
       kap: International Center for Documentation about Literature of the Strange (Belgie)
       soc: Jeremej Parnov
       nejlepší novelista
       GB: John Brunner
       kap: Z. Guddas (Itálie)
       soc: Janusz A. Zajdel (Polsko)
       nejlepší povídkář
       GB: James Graham Ballard
       kap: A. de Ceglie (Itálie)
       soc: Kir Bulyčov (SSSR)
       nejlepší grafik
       GB: D. Hardy
       kap: Giuseppe de Ceglie (Itálie)
       soc: Ryszard Wojtynski (Polsko)
       nejlepší vydavatel
       GB: Gollancz
       kap: Fleure Noir (Francie)
       soc: Izdatělstvo „Mir“ (SSSR)
       nejlepší profesionální časopis
       GB: Foundation
       kap: Fiction (Francie)
       soc: Sirius (Jugoslávie)
       nellepší fansin
       GB: Bpsllon
       kap: Andromeda Nachrichten (NSR)
       soc: Helion (Rumunsko)
       nejlepší scenárista
       GB: neuděleno
       kap: R. Erler (NSR)
       soc: Čingiz Ajtmatov (SSSR)
       nejlepší režisér
       GB: neuděleno
       kap: neuděleno
       soc: Piotr Szulkln (Polsko)

NEBULA

       román: No Enemy But Time / Michael Bishop
       novela: Another Orphan / John Kessel
       kratší novela: Fire Watch / Connie Willis
       povídka: A Letter from the Clearys / -"-
       John W. Campbell Memorial Award
       Heliconia Spring / Brian W. Aldiss
       Britisch Science Fiction Association Awards
       román: Heliconia Spring / Brlan W. Aldiss
       povídka: The Kite Masters / Keith Roberts
       film: The Blade Ruriner
       grafik: Tim White
       PRIX APOLO
       L'0rbre et la role / Michel Jeury
- Jaroslav Olša jr.
SFK Spectra -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK