Logo rubriky
4/1984
  (4)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

Výzva přátel fantastické literatury SSSR

       Všem lidem dobré vůle!
       Všem lidem, kterým je mír drahý, kterým není osud planety Země lhostejný ! Obrací se na vás 37 zástupců SF klubů SSSR, kteří se sešli na setkání ve Sverdlovsku, věnovaném 25. výročí existence časopisu „Uralskij sledopyt“ a udělení SF ceny Aelita-83.
       Od prvních dnů existence sovětského státu bylo jeho nejdůležitějším cílem dbát o světový mír, o slastnou budoucnost všeho, lidstva. Tato myšlenka byla jasně vyjádřena v projevu generálního tajemníka ÚV KSSS soudruha J. V. Andropova na slavnostním zasedání, uspořádaném k 60, výročí vzniku SSSR. „Zastavit válečné dobrodruhy - to je teď úkol nejdůležitější. Vyžadují to životní zájmy všech národů.“
       Nyní, když lidstvu hrozí už nejen válka, ale i úplné zničení všeho živého na naší planetě, kdy se sny o vojenském využití kosmu, živené Spojenými státy, mohou stát skutečností, obracíme se na největší dar, který kdy lidstvo dostalo - na dar lidské fantazie.
       Pokrokoví spisovatelé sci-fi literatury vytvořili svět, jenž přesvědčivě dokazuje diametrálně odlišnou verzi budoucnosti oproti vidinám jaderné katastrofy, a dokázali tím, jaké může mít snaha o mírové soužití výsledky. Jejich knihy nejsou z těch, které by čtenáře ukolébaly falešnými nadějemi - zůstat stranou, vyhýbat se současným konfliktům, V boji za mír a odzbrojení, který vede celé pokrokové lidstvo, nelze polevit. Sovětská SF nikdy nezůstala stranou tohoto boje. Sovětští spisovatelé SF vytvořili jako protiváhu chmurného obrazu zničení lidstva nádherný obraz komunistické budoucnosti, jenž umožňuje rozvoj všech lidských schopností. Budoucnost však nepřijde sama, je třeba za ni bojovat, a to již dnes. Spisovatelé a příznivci SF literatury se mohou na tomto boji aktivně podílet.
       My, sovětští příznivci SF literatury, vás vyzýváme, abyste si plně uvědomili odpovědnost každého člověka za budoucnost. Vzpomeňte si, jak často se předpověď SF spisovatelů později splnila.
       My chceme úsměvy na tváři dětí, nikoli kapky radioaktivního deště na jejich tvářích. Odzbrojení - to je jediná cesta, kterou mohou národy celého světa lidstvu zabezpečit jeho další existenci.
       Světu mír ! Současnosti patří budoucnost !
       (Prohlášení bylo přijato jednomyslně na setkání zástupců SF klubů SSSR 23. 4. 1983 ve Sverdlovsku)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK