Logo rubriky
4/1984
  (4)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

Napsali o SF

Režisér Juliusz Machulski je dnes jedním z nejmladších polských filmových tvůrců - je mu teprve 20 let. Před třemi lety natočil Vabank, kriminální komedii která měla velice příznivý ohlas u diváků v Polsku i v zahraničí. Na XXIII. MFF v Karlových Varech získal tento film cenu (ÚV SSM a na loňském Filmovém festivalu pracujících obdržel režisérův otec, herec Jan Machulski, cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Nedávno dokončil Juliusz Machulski natáčeni scí- fi veselohry, nazvané Sexexperiment.
       Když jste začínal točit tuto scí-fi komedii uprostřed největší hospodářské krize, jen málo lidi věřilo v její zdárné zakončeni. Dnes zase mnozí dumají nad tím, jak je možné, že se vám to povedlo?
       -Měl jsem kolem sebe štáb dobrých. obětavých a angažovaných spolupracovníků. Během tří měsíců příprav jsme si museli všichni sami odpovědět na otázku, zda je naše předsevzetí vůbec reálné. Protože jde o utopistickou komedii, spolupracoval jsem se scénografem nejen při psaní technického scénáře, ale už i při tvorbě scénáře literárního. Naše skvělá kostymérka nám navrhla pro film zcela novou „módu“. Ve filmu je důležitá computerová pasáž. Tu jsme natáčeli během několika měsíců přímo v prostředí computerových závodů. Pokud se dá mluvit o štěstí, pak jsme je měli také v tom smyslu, že se tenkrát v lodžských ateliérech netočily žádné jiné velké filmy, takže jsme je měli téměř sami pro sebe. Je to téměř neuvěřitelná situace, která se nemůže už nikdy opakovat.
       Teď už je čas, abyste řekl par slov o samotné komedii...
       -Píše se rok 1991. Dva muži jsou ve vědeckém ústavu - poprvé v dějinách lidstva - uměle zmrazeni a mají se probudit za tři roky. Ožiji však až za 53 let - v budoucím století a v poněkud divném světě. Na Zemi totiž byla válka, v níž se použilo zvláštní zbraně, která zničila všechny mužské geny. Naši hrdinové jsou tak jedinými dvěma exempláři mužského rodu na celém světě. Ženy se rozmnožuji tzv. partenogenezou a nic a nikdo jim nechybí. Zpočátku je pro oba muže představa takového světa něčím děsivým. Pak ale přijdou na to, že bez mužské konkurence budou žít vlastně jako v ráji. Skutečnost je však jiná. Ženy už ztratily sexuální pud a muže považuji za nižší stupeň v evoluci člověka, který je - asi jako mamut u zvířat - určen k vymřeni. Nakonec dojde k rozhodnuti, že nejhumánnějším řešením bude proměnit oba muže v ženy... To se však neuskutečni a morální závěr komedie je asi takový, že příroda se nikdy a v ničem ošidit nedá...
       Z rozhovoru s J. Machulskim v časopise KINO č. 8/1984, podstatně zkráceno /tj. jen o SF/
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK