Logo rubriky
5/1984
  SF film (další) (5)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

STAR WARS III. Return of the Jedi

Třetí díl hvězdných válek „Jediho návrat“ byl natočen především z komerčních důvodů, aby navázal na velký úspěch prvních dvou příběhů, což se do jisté míry opět odráží na kvalitě filmu. Ten je tentokrát místy laděn až do mystického tónu, ve srovnání s druhým dílem je však přeci o něco kvalitnější, s ještě větším množstvím trikových scén. Poté, co Impérium zasadilo vzbouřencům citelnou ránu, Luke Skywalker (nyní již nový „rytíř Jedi“), princezna Organa, Chewbacca a oba roboti C3PO a R2D2 se vydávají na Lukovu rodnou planetu Tatooine. Tam sídlí zločinecká obluda Jabba Hutt, jež si ve svém paláci vystavila „živon sochu“ karbonizovaného Hana Sola. Princezna Leia v přestrojení za lovce, který pro Jabbu ulovil Chewbaccu, Hana oživí, oba jsou však v zápětí znovu zajati. Luke přichází k Jabbovi a chce ho mentální silon přinutit, aby zajatce vydal, je však rovněž zajat. Princezna Leia je k monstróznímu Jabbovi připoutána řetězem jakožto tanečnice pro jeho potěšení a ostatní zajatci jsou odsouzeni k sežráni netvorem Sarlackem. V poslední chvíli vlak R2D2 pomůže Lukovi osvobodit se od strážců a vypuká potyčka, v níž nakonec naši hrdinové především diky Lukově Síle a pomoci barona Landa, který u Jabby naoko sloužil, zvítězí. Leia uškrtí Jabbu řetězem a všichni prchají na hlavní základnu vzbouřenecké armády. Jen Luke s R2D2 letí znovu za mágem Yodou dokončit svůj výcvik. Yoda však již dosáhl věku 900 let a cítí, že umírá. Před smrtí Lukovi potvrdí, že tajemný Temný lord Vader je skutečně jeho otec Anakin Skywalker který se dal zlákat mocí, poskytovanou Silou ve službách zla as pomocí zlotřilého císaře Palpatina se stal postrachem celé Galaxie.
       Luke byl dán na vychování k Benovu bratru na Tatooine a jeho dvojče-sestra byla odvezena i na Alderaan, adoptována senátorem Organou a i vychována jako princezna Leia (tak autoři promptně vyřešili otázku trojúhelníku Luke-Leia-Han Solo ).
       Luke se vrací k povstalecké armádě, která se chystá k útoku na druhou umělou planetu Impéria - novou Hvězdu smrtí, která je právě dokončována. K jejímu zničení je však třeba vyřadit z provozu generátor ochranného silového pole na planetce Endor, které stanici chrání. Po přistání je diverzní komando našich hrdinů zajato místními obyvateli, malými, medvídkům podobnými huňatými Evoky. Ti však nakonec na naléhání Leiy souhlasí pomoci jim proti Impériu.
       Lulce mezitím odchází střetnout se s Vaderem a je předveden před císaře, který doufá, že se mu podaří Luka převést na stranu zla. Aby v něm vzbudil touhu po moci, císař Luka záměrně vyprovokuje k souboji s jeho otcem. Iuke Vadera těžce zraní, avšak v poslední chvíli se vzpamatuje a odmítne jej zabít. Stále ještě věří, že v něm může opět převážit jeho dobrá stránka. Císař, nadaný rovněž nesmírnou Silou, se ve vzteku snaží Luka usmrtit, avšak na poslední chvíli se ve Vaderovi opravdu probudí bývalý rytíř Jedi a ten v posledním náporu sil svrhne císaře z můstku stanice do energetické šachty. Poté sejme Vader masku zla a Lulce spatří tvář umírajícího starce Anakina Skywalkera, který přeci jen před svou smrtí zvítězil nad Zlem, které tak dlouho zosobňoval. Mezitím je komando povstalců lstí zajmuto, ale na cestě k raketě, která je má dopravit na Hvězdu smrti, jsou imperiální vojáci přepadeni tisíci Evoků. Ti nakonec v krvavém střetnutí spolu s povstalci vítězí, dostávají se do stanice a v poslední chvíli vypínají silové pole, které Hvězdu chránilo. Díky tomu se povstalecká flotila, zdánlivě již neodvratně obklíčená imperiálními křižníky a desintegrovaná palbou z Hvězdy smrti, konečně dostane ke Hvězdě a zničí ji. Následuje oslava pádu Impéria a vítězství spravedlnosti, čili happyend po všech stánkách včetně příslibu svatby princezny s Hanem Solem.....
       Podle knihy „Return of the Jedi“, Futura Publications, London 1983 zpracoval
Jan Pavlík Spectra, Praha-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK