Logo rubriky
7/1984
  (7)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

Co to byla fama

FAMA nebyla ani ošklivá čarodějnice, jak ji nakreslili do prvního čísla jejího zpravodaje, ani nezaručená informace, jak by snad naznačovala její jazyková podoba.
       FAUA byl umělecký festival studentské mládeže /Festywal Artystyczny Mlodiezy Akademickiej/, který probíhal téměř celý červenec 1984 v polském přístavu a letovisku Swinoujsce. Do tohoto města, které je vstupní branou Štětínského přístavu, se z celého Polska sjeli vysokoškoláci, aby zde předvedli své umělecké zájmy. A tak každý vystupovali v klubech, divadlech, otevřených scénách i jen tak na pláži, divadelní a hudební soubory, skupiny, sóloví zpěváci, spisovatelé a básníci, vystavovali malíři, sochaří, fotografové, probíhaly přednášky, besedy a další akce. Denně tištěné a upřesňované programy jich uváděly pět až deset.
       A protože mezi studenty jsou velice aktivní scifisté, zapojili se do organizováni a podařilo se jim vtisknout festivalu do značné míry svůj ráz. Nešlo jen o knižní burzy, promítaní filmů a videa, přednášky či jiné akce známé c „conů“, ale pokusili se zapojit i SF dosud neovlivněné obyvatele města. Na živé ulici prodávali členové PSKF /Polské sdružení přátel fantastiky/ odznaky, plakáty a hry s fantastickou tematikou a zvali na své akce. Patřila k nim např. beseda redaktorů časopisu Fantastika Jacka Rodka a Macieje Parowského o comicsu ve sci-fi nebo přednáška Slawomila Pikuly, který se dlouhodobě zabývá reálnými i fiktivními pozemskými netvory /yeti, krakatice, lochneska/.
       0 zájmu o sci-fi v Polsku svědči i program kina v nedalekém letovisku Miedzizdroje, kde v průběhu jediného týdne promítali /prakticky neustále vyprodáno/ filmy Hvězdné války-Protiútok impéria, Boj o oheň, Seksmisja a Útěk z New Yorku.
       Jednou z pořádaných akcí byla i Archeologie budoucnosti. Na náměstí v centru města byl stánek s keramickou hlínou a kolemjdoucí byli vyzíváni:
       Stvoř svoji nesmrtelnost - vytvoř kámen nebo kameninu se stopami předmětů naší, doby tvoříme hromadně /nikoli však sériově/ pro případ že by zahynula paměť a jiné důkazy této civilizace.
       Do hroudy hlíny vtiskni např. knoflíky, žárovky, brýle, nůžky, transistory, láhve, hodinky, plastické obaly, propisky, špendlíky, razítka, ostnatý drát....
       Tvůj výrobek, památník současnosti orazítkujeme a vypálíme při teplotě 1250 C na kámen.
       Umístíme pod zem, v moři, v lese na poli a všude tam, kde bude nalezen zítra, za rok, za tisíce let nebo nikdy.
       Tvorbou soudobé kameniny se každý stává umělcem přírodní umění je brankou, která se otvírá i tehdy, když všechny ostatní způsoby komunikace ohrožuje choroba.
       Místo formování: 2.-4. 7 promenáda
       Místo vypalování: 18.-23. 7 sportovní stád.
       Místo vrhání do moře: 25. 7. v přístavu
- Pavel Weigel, Praha -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK