Logo rubriky
9/1984
  (9)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

Naše reportáž

       Ve dnech 4. - 7. 10.1984 v malém polském městečku Staszow konal každoroční seminář, organizovaný Polskou společností SF (PSMF).
       Když jsme dorazili na místo, byl jsem šokován, protože na nádraží nejenže nevisel jediný plakát, který by dal příchozímu vědět, kudy kam, ale samozřejmě nikdo ani neviděl, že se zde vůbec cosi takového konalo. Po vyptávání jsem našel místní kulturní středisko, kde věděli o zmíněném semináři, který se ovšem nekonal zde, ale o 15 kilometrů dále, ve vesnici Golejow. Po několika dalších hodinách se mi podařilo dokodrcat se do centra dění, právě na slavnostní zahájení. Pravidelně zmatený a nic naříkající proslav šéfredaktora Fantastyki Adama Hollanka zahájil setkání, které bylo přeci jen organizačně lépe zvládnuté než loni. Prvním bodem programu bylo udílení cen: časopis Fantastyka je udělil Markovi Baranieckému za nejlepší debut - povídku Karlgaro, osmnáct hodin, a román, ještě nevydaný, ala již oceněný (!) Kasandřina hlava. Další cena připadla PSMF, které podobnou cenu udělilo zase Fantaatyce - a všichni byli spokojeni, zejména pak ti, kteří si je navzájem udělili.
       Dosti ale s kritikou, program sám byl dosti zajímavý, jedna, přednáška střídala druhou, a když už člověk nebyl schopen je vnímat, mohl se dívat na videofilmy (James Bond - Moonraker. Outland, což jo u nás neznámý film o pašování drog na Ganymedu, War Star, Japonský plagiát Star Wars, Tajemství korunních klenotů a další). Bohužel se neuskutečnilo setkání s Piotrem Szulkinem, režisérem nejlepšího polského SF filmu Válka světů.
       Ale vraťme se k novinkám z polského SF života: redaktor Andrzej Wojcik založil v rámci nakladatelství KAW Oddělení SF, které bude vydávat SF prostě ve všech formách - edice původní tvorby, zlatý fond polské SF, SF na kazetách, pohlednice, obrazové publikace, kalendáře, odznaky, teorie ..... Co z toho bude uskutečněno ví bůh, ale v letech 85-6 má v Polsku vyjít 72 SF titulů!
       Kromě mne se setkání zúčastnilo ještě několik hostů ze zahraničí: Reiner Rank z NDR a dva představitelé z Maďarska, se kterými se opět nadalo dohodnout. Paralela s Parconem tu byla nasnadě. Když jsem odjížděl z Golejova, byl jsem spokojen, a právem. Akce, kterou letos PSMF organizovalo, byla po všech stránkách dobrá.
- J. Olša jr. -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK